Prima generație de vaccinuri anti Covid-19 a avut rezultate bune, dar, pe măsură ce apar noi variante ale virusului, vaccinurile existente s-ar putea să nu fie suficiente pentru a opri epidemia.
Cel mai importat, vaccinurile de a doua generaţie ar prezenta avantajul de a fi mai uşor de utilizat, ar putea fi auto-administrate și ar face față noilor mutații ale Sars-Cov-2.
Vaxxas, o firmă australiană de biotehnologie, a anunțat în această vară rezultate promițătoare la studiile preclinice pentru un plasture de vaccinarea împotriva Covid-19.
Plasturele este aplicat pe piele, iar vaccinul este administrat în celulele imunitare care se află chiar sub straturile superioare ale pielii noastre.
Pentru a administra doza, plasturele folosește o rețea densă de proeminențe minuscule care sunt invizibile cu ochiul liber. Vaccinul vine ambalat într-un aplicator sub formă de puc de hochei.
În 5 noiembrie, Oxford și Astra Zeneca anunțau că au administrat o primă doză dintr-un vaccin Covid-19 cu administrare nazală.
Spray-ul a fost administrat la 30 de persoane nevaccinate și va fi utilizat ca doză booster și pentru 12 persoane complet vaccinate.
Vaccinuri care oferă o imunitate mai puternică
Cele două doze ale vaccinurile actuale oferă o imunitate care scade în timp, mai ales pentru persoanele în vârstă.
Astfel, noile variante de vaccin anti Covid-19 trebuie să inducă o imunitate mai durabilă, mai ales în rândul populației vulnerabile.
Un exemplu în acest sens este vaccinul Novavax, ale cărui ingrediente stimulează sistemul imunitar mai bine și pe o perioadă mai lungă.
Conform Agerepres, OMS a acordat autorizaţie pentru şapte vaccinuri anti-COVID-19, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac şi Bharat Biotech.
Peste 7,25 de miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel mondial până acum, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.