A doua generație de vaccinuri anti Covid-19, mai ușor de administrat

129 de vaccinuri sunt în curs de examinare, dintre care unele se află în fază de studiu clinic şi sunt testate pe oameni

Prima generație de vaccinuri anti Covid-19 a avut rezultate bune, dar, pe măsură ce apar noi variante ale virusului, vaccinurile existente s-ar putea să nu fie suficiente pentru a opri epidemia.

Cel mai importat, vaccinurile de a doua generaţie ar prezenta avantajul de a fi mai uşor de utilizat, ar putea fi auto-administrate și ar face față noilor mutații ale Sars-Cov-2.

Vaxxas, o firmă australiană de biotehnologie, a anunțat în această vară rezultate promițătoare la studiile preclinice pentru un plasture de vaccinarea împotriva Covid-19.

Plasturele este aplicat pe piele, iar vaccinul este administrat în celulele imunitare care se află chiar sub straturile superioare ale pielii noastre.

Pentru a administra doza, plasturele folosește o rețea densă de proeminențe minuscule care sunt invizibile cu ochiul liber. Vaccinul vine ambalat într-un aplicator sub formă de puc de hochei.

În 5 noiembrie, Oxford și Astra Zeneca anunțau că au administrat o primă doză dintr-un vaccin Covid-19 cu administrare nazală.

Spray-ul a fost administrat la 30 de persoane nevaccinate și va fi utilizat ca doză booster și pentru 12 persoane complet vaccinate.

Vaccinuri care oferă o imunitate mai puternică

Cele două doze ale vaccinurile actuale oferă o imunitate care scade în timp, mai ales pentru persoanele în vârstă.

Astfel, noile variante de vaccin anti Covid-19 trebuie să inducă o imunitate mai durabilă, mai ales în rândul populației vulnerabile.

Un exemplu în acest sens este vaccinul Novavax, ale cărui ingrediente stimulează sistemul imunitar mai bine și pe o perioadă mai lungă.

Conform Agerepres, OMS a acordat autorizaţie pentru şapte vaccinuri anti-COVID-19, Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac şi Bharat Biotech.

Peste 7,25 de miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel mondial până acum, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...