Austria (66), România (65) și Bulgaria (58) depășesc nivelul mediu regional de satisfacție, potrivit unui studiu realizat de Kantar privind satisfacția generală față de viața lor.
În Europa Centrală și de Est, în Cehia (54) satisfacția este pe medie, iar Slovacia (46) și Ungaria (36) înregistrează scoruri sub media de satisfacție pentru țările evaluate.
Românii sunt destul de aproape de nivelul din Austria al satisfacției în viața de familie (73), însă la o distanță mai mare în privința vieții profesionale (58), dar mai ales vis-a-vis de cea socială (54 vs 68).
Totuși, poziția a doua în clasament regional în privința satisfacției poate părea contradictorie, dat fiind procentul ridicat (43%) de români îngrijorați de creșterea sărăciei, procent mult peste media din regiune.
Românii pot fi mulțumiți de situația lor de acum, dar se tem de viitor din cauza nesiguranței economice și a percepției de vulnerabilitate în fața schimbărilor economice.
Satisfacția față de situația financiară a familiei urmează același tipar cu satisfacția generală față de viață, cu cele mai mari scoruri în Austria (77%), urmată de România (75%) și Bulgaria (70%), Cehia (69%) și Slovacia (64%).
Regiune dezamăgită de sistemul politic
Doar 1 din 5 persoane din Europa Centrală și de Est este mulțumită de direcția în care se îndreaptă democrația din țara lor, de cum se guvernează și de cine îi reprezintă pe scena politică.
Excepția este Austria unde scorurile pe toate dimensiunile vieții politice (măsurate înainte de alegerile parlamentare din septembrie 2024) sunt de două ori mai mari decât media din regiune.
Dar chiar și acolo, mai puțin de jumătate dintre ei sunt mulțumiți de administrația de stat, de dezvoltarea democrației și doar 30% sunt mulțumiți de cei care îi reprezintă în politică.
Satisfacția cu viața politică este foarte scăzută în țările post-comuniste (de obicei sub 20%, cu o mică excepție în Cehia), cetățenii din toate țările sunt foarte sceptici.
CITEȘTE ȘI: Cazinoul din Constanța, printre cele mai periclitate 7 monumente europene
Nici România nu face excepție, doar 1 din 10 persoane sunt mulțumite de cum sunt reprezentate la nivel politic (președinte, guvern, parlament etc.), înregistrând scorul cel mai mic alături de Ucraina (9%), Bulgaria (13%) și Ungaria (14%).
La fel de puțin mulțumiți sunt românii și de cât de independentă este justiția (12%) sau de cum funcționează administrația de stat (primăriile/consiliile locale, autoritățile centrale, ministerele) – 15% dintre ei fiind mulțumiți.
MONEY BUZZ ■ ȘTIRI BUSINESS ■ ȘTIRI ECONOMICE ■ ȘTIRI FINANCIARE