Ghidul complet pentru începători în licitațiile online

Vrei să faci o investiție în terenuri, clădiri sau utilaje, dar nu ai suficient buget? Mulți antreprenori aleg să amâne momentul unei achiziții importante din lipsă de resurse, ceea nu face decât să le îngreuneze decizia. Totuși, o soluție facilă la care oricine poate apela este licitația prin intermediul unei platforme specializate. Procesul e mult mai simplu decât cel tradițional, unde totul se desfășoară doar cu ajutorul avocaților sau juriștilor. De asemenea, poți găsi oferte la prețuri avantajoase, ceea ce te poate scuti de cheltuieli suplimentare.

Dacă ești începător în procesul licitațiilor online, nu-ți face griji. Mai jos te așteaptă un ghid pas cu pas despre fiecare etapă în parte – de la căutarea bunului dorit până la obținerea acestuia.

Ce sunt licitațiile online și cum funcționează?

Licitația online este un proces de ofertare la care participă mai mulți cumpărători interesați de un bun sau un serviciu.

Logica din spate e cât se poate de intuitivă. Utilizatorii plasează o ofertă într-un anumit interval de timp. În funcție de regulile stabilite în prealabil, bunul (imobil sau mobil) poate fi vândut celui care este dispus să dea cea mai mare sumă. În unele cazuri, vânzarea se poate face la prețul minim, decis înainte de efectuarea licitației. De asemenea, dacă alegi o platformă licitații de încredere, nu ți se alocă o dată standard pentru licitare, ci o perioadă, care poate dura una-două săptămâni. Ai parte, așadar, de mai multă flexibilitate, ceea ce devine un plus pentru cei care au un program încărcat.

Pentru a putea fi declarat câștigător și a intra în posesia bunului trebuie să parcurgi câteva etape importante:

  • Caută mai întâi platforma care se pliază întocmai cerințelor tale. Citește recenzii oferite de utilizatori și fă o comparație între cele mai accesate variante de pe piață.
  • Fă-ți cont și confirmă-ți identitatea. Procedeul e foarte simplu – tot ce trebuie să faci este să încarci documentele personale (cartea de identitate) sau ale firmei (CUI-ul).
  • Efectuează achitarea bonității în funcție de bunurile pe care le ai în vedere. Mai apoi, plasează oferta – ai posibilitatea de a o schimba dacă alt utilizator vine cu o ofertă superioară.

Practic, prin intermediul unei licitații poți cumpăra sau vinde aproape orice categorie de bunuri. Licitațiile online, desfășurate pe platforme de încredere sunt mai eficiente, mai rapid și mai transparente decât cele organizate în variantă clasică. De asemenea:

  • Ai nevoie doar de buletin, nu mai e necesar să întocmești unui dosar pentru a participa la licitație; metoda online elimină aspectele birocratice.
  • Înțelegi cu ușurință toate etapele și cerințele; nu e nevoie să cunoști detalii specifice procedurii; fiindcă termenii de participare sunt standardizați ca să fie ușor de înțeles pentru oricine.
  • Primești gratuit toate detaliile necesare investiției – poze și descrieri reale și amănunțite. De asemenea, poți adresa întrebări în cazul în care ai nelămuriri.

De aceea, e foarte important să alegi cu atenție platforma de licitații. Ține cont de felul în care este structurat site-ul și vezi care sunt condițiile impuse pentru a deveni eligibil.

Sfaturi pentru a începe și a evita capcanele comune

Sursa imagine: freepik.com

Oricât de intuitivă ar fi o licitație online, dacă îți dorești să-ți securizezi achiziția ai grijă să bifezi câteva lucruri înainte. Iată ce te-ar putea ajuta mai exact să eviți o situație neplăcută și, implicit, să-ți salvezi bugetul de la o cheltuială inutilă:

  • Dacă participi la o licitație online, iar bunul pe care dorești să-l obții are o valoare destul de mare (mașină, apartament, teren), du-te să-l vezi cu ochii tăi. Platformele de licitații de încredere trec toate detaliile în descrierea bunului, însă pot întârzia actualizările din motive obiective. Mergi direct acolo unde se află și fă-I o evaluare personală. Este un efort suplimentar, care nu este decontat de platforma de licitații online, dar care te va ajuta să iei decizia corectă.
  • Stabilește dinainte un buget maxim pe care ești dispus/ă să-l investești. În timpul licitației, adrenalina s-ar putea să vorbească pentru tine și să riști să licitezi mai mult decât ai. Chiar dacă ai reușit să obții produsul sau bunul la care sperai, vei fi nevoit/ă să-l achiziționezi la un preț mai mare decât valoarea inițială.
  • În cazul în care vrei neapărat să câștigi licitația, există două metode care te-ar putea ajuta. Prima este abordarea agresivă – prin care lași de înțeles celorlalți participanți că ești pe deplin hotărât și că îți dorești bunul respectiv. A doua variantă este să licitezi în ultimele minute astfel încât să-i iei pe toți prin surprindere. Metoda pe care o alegi depinde foarte mult și de obiectivele pe care ți le setezi înainte.

Vrei să faci o achiziție de lungă durată, dar ești începător în ceea ce privește licitarea?

Nu-ți face probleme – procesul e mai simplu decât crezi. Tot ce trebuie să faci este să găsești o platformă de încredere, să-ți faci cont și să licitezi.

Renunță la metodele tradiționale de licitare și bucură-te de avantajele pe care le oferă soluțiile online!

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...