Cu doar 1.333 de IPO-uri (listări publice inițiale), care au cumulat 179,5 miliarde USD, activitatea IPO a scăzut cu 45% în ceea ce privește numărul de tranzacții și cu 61% ca încasări de la an la an, arată datele EY Global IPO Trends 2022.
Pe parcursul anului 2022, activitatea IPO globală a fost afectată de volatilitatea crescută a pieței și de alte condiții nefavorabile, la care s-a adăugat performanța slabă a multor IPO-uri care au fost listate începând cu 2021.
Activitatea IPO-urilor sponsorizate de sectorul financiar a înregistrat o scădere abruptă de 77% în ceea ce privește numărul și, respectiv, de 93% ca încasări.
De asemenea, majoritatea societăților de achiziție cu scop special listate de la sfârșitul anului 2020 au ajuns la limita de doi ani, iar acum trebuie fie să găsească o altă firmă pentru fuziune, fie să returneze investitorilor veniturile obținute din IPO.
În timp ce aceste cifre reprezintă un declin puternic față de 2021, tranzacțiile IPO la nivel mondial au punctat totuși o creștere de 16% ca număr, în comparație cu 2019, anul pre-pandemic.
Sectorul tehnologic, aproape un sfert din activitatea IPO în 2022
Sectorul tehnologic a continuat să conducă în volume, reprezentând 23% din tranzacții, în timp ce sectorul energetic a dominat ca încasări, reprezentând 22% în 2022.
În rândul mega IPO-urilor listate, cele care au strâns venituri de peste 1 miliard USD, veniturile medii din 2022 sunt cu 45% mai mari decât cele din 2021, pe fondul unei evaluări puternice pentru mega IPO-urile din domeniul energie.
Pe de altă parte, anumite piețe, cum ar fi China continentală, Orientul Mijlociu și unele țări din ASEAN, au înregistrat performanțe relativ bune, în ciuda subperformanței semnificative la nivel global.