Centrala termică este soluția de încălzire preferată de mulți români. Motivele sunt multe, de la fiabilitate la siguranță. Spre deosebire de sobe, centralele au senzori, iar obligativitatea reviziilor previne multe accidente. Multe persoane își instalează centrală termică proprie și pentru a scăpa de problemele generate de furnizorii de încălzire cu care primăriile au contract.
Dacă vrei să-ți cumperi o centrală termică, trebuie să te gândești care este tipul cel mai bun pentru tine. De exemplu, dacă stai într-o zonă rurală unde accesul la gaze este problematic, poți alege o centrală termică pe lemne. Indiferent ce tip de centrală alegi, trebuie să știi care sunt locurile în care nu se recomandă instalarea ei.
Ce trebuie să știi despre montarea centralei
Montarea de centrale, cazane pe lemne și alte instalații de încălzire se face numai conform unor norme stricte. Astfel, se previn accidente cu potențial dramatic. Focul, gazele arse, apa fierbinte reprezintă elemente de hazard care pot duce la moarte. Instalarea unei centrale termice necesită mână de lucru profesionistă. Apelează mereu la o firmă specializată și autorizată de ISCIR. O astfel de firmă montează centrala și accesoriile acesteia, dar pentru alimentarea cu gaz ai nevoie și de un proiect pentru instalația de gaze naturale. Pentru acest lucru trebuie să apelezi la o firmă înregistrată la ANRE.
Unde NU instalezi o centrală termică
Într-un dormitor sau cameră de zi
Instalarea centralei în dormitor sau în camera de zi nu este niciodată o idee bună. Orice scurgere de gaze, explozie sau funcționare defectuoasă a sistemului de alarmă ar putea avea consecințe grave. În plus, nu este nici plăcut să auzi zgomotul făcut de centrală când te uiți la televizor sau dormi.
Într-un spațiu în care apare înghețul ori condensul
Centrala trebuie instalată într-o încăpere în care temperatura nu ajunge la valori extreme. Înghețul, în special, poate pune în pericol funcționalitatea întregului sistem. Țevile care îngheață se pot crăpa, iar celelalte componente defecta. Așadar, evită montarea centralei în balcoane deschise, prispe și alte zone supuse fluctuațiilor mari de temperatură.
Condensul este, de asemenea, periculos. Umezeala poate pătrunde în centrală și afecta piesele acesteia. Chiar dacă bucătăria este deseori o opțiune, dacă se face condens în ea când gătești, ar fi bine să reevaluezi amplasarea centralei. Baia, cu siguranță, nu este o idee bună pentru centrale, pentru că aburul format este dens.
În camere unde pereții sunt realizați din materiale combustibile
Centrala nu se montează pe pereți fabricați din materiale care pot lua foc în caz de incendiu. Cel mai bun exemplu este lemnul. Chiar dacă lemnul masiv sau stratificat este un material de construcție cu multe calități, dacă vrei să-ți montezi o centrală pe un perete de lemn, trebuie să știi că riscurile sunt ridicate. Alte materiale combustibile sunt celuloza, cauciucul, PAL-ul, tapetul, ș.a. Și rigipsul este parțial inflamabil, pentru că partea superioară este făcută din celuloză. Uneori, fabricanții tratează materialele cu substanțe ignifuge, dar deseori acestea întârzie arderea sau duc la arderea mocnită.
Alte locuri în care nu se montează centrala
Centrala termică nu se instalează:
- Sub o sală de curs dintr-o unitate școlară;
- sub o sală de operație și consultație dintr-un spital;
- într-o cameră cu mult praf sau pulberi;
- într-o încăpere unde se depozitează materiale inflamabile;
- în locuri în care aerul poate fi contaminat cu substanțe chimice (frizerii, tipografii, curățătorii chimice, etc);
- la subsol, dacă este pe bază de propan sau butan;
- într-o zonă care reprezintă o cale de evacuare în caz de incendiu sau alte evenimente neplăcute;
Centrala termică este piesa de bază a sistemului de încălzire. Ține cont de informațiile de mai sus ca să nu o instalezi într-un loc nepotrivit.