Cum funcționează sistemul imunitar și ce rol are

Sistemul imunitar este companionul tău de nădejde ce luptă împotriva bacteriilor, toxinelor din mediul exterior și din organism totodată, dar și împotriva altor viruși, alergii etc, astfel încât să te simți întotdeauna sănătos, energic și pregătit pentru noi provocări!

Dacă vrei să știi cum funcționează sistemul imunitar, ce rol are acesta, cum este influențat de activitățile tale cotidiene și care sunt produsele pentru susținerea imunității, atunci descoperă toate aceste informații din rândurile următoare!

Cum funcționează sistemul imunitar?

Un sistem imunitar ce funcționează așa cum trebuie ajută temeinic la neutralizarea bacteriilor și paraziților, identifică și neutralizează alte substanțe periculoase și corpuri prezente în mediul exterior. Totodată, luptă împotriva celulelor negative din organism, adică cele care și-au schimbat structura din cauza unei boli sau afecțiuni, precum celulele canceroase care, depistate din timp, pot fi înlăturate.

Care este rolul sistemului imunitar?

Sistemul imunitar protejează organismul de diferitele afecțiuni, viruși și bacterii și ciuperci care pot crea situații neplăcute biologice, dermatologice sau alte probleme medicale. Acesta identifică substanțele toxice, virusurile, microorganismele și alte corpuri străine ce-ți pot pune organismul în pericol și acționează pentru a le elimina. 

Afecțiunile sistemului imunitar

Atunci când sistemul imunitar nu funcționează corespunzător din cauza diverselor afecțiuni interne, cât și a mediului înconjurător, organismul poate dezvolta boli autoimune – adică sistemul imunitar atacă propriile țesuturi. Printre cele mai cunoscute boli autoimune sunt: diabetul, boala Graves sau hipersensibilitatea.

Alte afecțiuni ce pot deregla buna funcționare a sistemului imunitar sunt cele imunodeficitare – atunci când sistemul nu face față unor agenți patogeni cu care persoana nu s-a mai confruntat anterior, alergiile – ce pot avea numeroase surse: animalele de companie, praful, mucegaiul, ambrozia etc, cât și cancerul sistemului imunitar, cunoscut sub denumirea de cancer limfatic.

Din ce este format sistemul imunitar?

Globule albe

Acestea, recunoscute și sub denumirea de leucocite, sunt unele dintre cele mai importante componente ale sistemului imunitar. Ele te protejează împotriva infecțiilor și acționează indiferent de gravitatea afecțiunii sau infecției cu care te confrunți, chiar și la o tăietură de hârtie. Globulele albe înseamnă: limfocitele – ce construiesc imunitatea pe termen lung; acestea împărțindu-se în celule B – anticorpi și celule T – identifică microorganismele străine.

Citochinele și Chemochinele

Citochinele și Chemochinele sunt componente importante ale sistemului imunitar. Ambele mediază și transmit semnal către celule atunci când există în organism diferite corpuri și microorganisme străine. Dacă Citochinele transmit informațiile către celule, Chemochinele le ghidează pe acestea către zona afectată.

Cum ajuți sistemul imunitar?

Sistemul imunitar trebuie să fie întotdeauna sănătos, indiferent de schimbarea de anotimp sau de momentele prin care treci în prezent. Așadar, iată doar unele dintre produsele, substanțele ce nu trebuie să lipsească din cabinetul sau trusa ta de medicamente: vitamina C, vitamina D3, zinc, seleniu, jeleuri și capsule cu multivitamine pentru copii și adulți, siropuri din plante naturale, propolis, tincturi, magneziu, ceaiuri pentru imunitate etc.

Sfaturi pentru o imunitate puternică

  • Păstrează o dietă echilibrată, fără alimente sărace în proteine sau un regim bazat doar pe mâncarea de tip fast-food. Pentru un organism sănătos alege să consumi fructe și legume, cereale, lactate și brânzeturi, dar și carne – dacă stilul tău de viață permite.
  • Rămâi întotdeauna hidratat și consumă zilnic minim 2L de apă.
  • Fă activitate fizică în fiecare zi, fie aceasta o plimbare în parc, jogging, mers pe bicicletă sau chiar sesiuni de aerobic și fitness.
  • Consumă alcool într-o cantitate moderată și renunță la celelalte vicii, precum fumatul.
  • Oferă-i organismului un plus de imunitate cu ajutorul vitaminelor și mineralelor din produsele farmaceutice recomandate.
  • Controlează-ți tensiunea arterială.
  • Încearcă să te odihnești în fiecare noapte timp de 7-9 ore și du o viață cu cât mai puțin stres.

După cum ai observat, sistemul imunitar joacă un rol esențial pentru sănătatea și starea ta de bine, așa că nu-l neglija! Oferă-i produsele care-i vin în ajutor, păstrează o viață echilibrată cu alimentație sănătoasă, odihnă, mișcare fizică și fără stres și ține minte că un sistem imunitar puternic înseamnă nu doar un corp sănătos, ci și minte și spirit de neclintit!

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...