Valoarea totală a celor 50 de branduri românești de top scade cu 3.7%, pe fondul incertitudinii cauzate de pandemie, arată Brand Finance.
Totuși, această valoare este cu aproape 50% mai mare decât in 2017, când a fost publicat primul clasament Brand Finance Romania 50.
45 de branduri din clasamentul inițial din 2017 sunt prezente în continuare în top 50 (iar două dintre cele lipsă – Bancpost și AKTA – au fost achiziționate între timp de competitori).
Numărul brandurilor din top 50 create și dezvoltate de sectorul privat în ultimii 30 de ani a crescut de la 30 (în 2017) la 34.
Dacia rămâne pe primul loc pentru al cincilea an la rând
Dacia își menține poziția de lider în clasamentul Brand Finance Romania 50 pentru al cincilea an la rând, chiar dacă valoarea a scăzut cu 18% față de anul trecut, până la 1,1 miliarde euro.
Este interesant că diferența față de al doilea clasat, eMAG, a scăzut la jumătate față de 2020.
Dedeman își păstrează poziția a treia si rămâne cel mai valoros brand deținut integral de antreprenori români, cu o valoare de 407 milioane euro.
Banca Transilvania urcă un loc și se apropie de podium, cu o creștere a valorii până la 376 milioane euro.
Brandul Catena urcă pentru prima oară între primele zece, după o creștere cu 15% a valorii, până la 122 milioane euro, iar Bitdefender coboară pe locul 11.
Doar două noi intrări în top
Cele două branduri nou intrate in clasament în acest an revin după câțiva ani de fluctuație.
Tinmar revine, cu o valoare de 22 milioane euro, iar Cocorico prinde locul 50 cu o valoare de 15 milioane euro.
Cele două branduri care nu se mai regăsesc în clasament în acest an sunt Bilka și Bog’art.
Cea mai rapida ascensiune în acest an revine Farmaciei Tei, care a urcat 11 locuri, până pe locul 37, după o creștere cu 30% în valoare, până la 23 milioane euro.