Comunicarea reprezintă poate cel mai important aspect al existenței umane, din punct de vedere social. În funcție de modul în care le transmitem celorlalți sentimentele, dorințele, emoțiile și nevoile noastre, aceștia vor răspunde la ele și le vor lua în seamă sau nu. Totul ține de eficiența comunicării, iar un factor de luat în seamă este acela care spune că nu doar ceea ce vorbim contează, ci și ceea ce nu vorbim. Comunicarea nonverbală poate fi, uneori, la fel de importantă precum cea vorbită, iar elementele de care ne putem folosi sunt numeroase și foarte complexe. De la gesturile pe care le facem cu ajutorul mâinilor și până la zâmbet. Despre importanța unui zâmbet frumos se discută de foarte multă vreme, iar prima impresie pe care o faci unei persoane căreia vrei să îi transmiți ceva este, cu certitudine, influențată de modul în care zâmbești. Clinica Dettaglio te poate ajuta să capeți zâmbetul pe care îl dorești. Cum poți comunica nonverbal eficient și ce spune mimica despre tine?
Secretul dinților în comunicarea nonverbală
Dinții reprezintă o parte foarte importantă în tot procesul de comunicare nonverbală. Din punct de vedere al tradiției, dinții simbolizează înțelepciunea. Unele culturi susțin că există 32 de căi ale înțelepciunii, adică exact la fel de multe câți dinți are un adult. De asemenea, în Cabala, numărul 32 simbolizează inima, ceea ce creează o corelație între dinți și emoțiile umane. Zâmbetul larg, sincer, arată o deschidere față de cei din jur și deschide calea către o comunicare profundă. Pe de altă parte, gura închisă transmite o dorință de izolare față de restul lumii. În mod curios, încă nu s-a putut demonstra dacă ne naștem cu zâmbetul în repertoriul de gesturi sau îl dobândim pe parcursul primelor săptămâni de viață, dar el reprezintă unul dintre acele gesturi comune pe care toți oamenii le pot face și care au o putere extraordinară de transmitere a emoțiilor. Fără o dantură în parametri optimi, din punct de vedere estetic, zâmbetul poate fi și o reală provocare, pentru că foarte multor oameni le este dificil să își afișeze zâmbetul dacă acesta nu arată bine. Tocmai de aceea, este recomandat să ai grijă de dantura ta și să îi acorzi timpul și atenția necesară, în așa fel încât să te poți baza pe un zâmbet care să te facă mândru, atunci când vrei să transmiți emoțiile celor din jurul tău.
Microexpresiile – cum comunici cu ajutorul feței
Expresiile faciale pot reprezenta o manieră foarte eficientă prin care îți poți comunica trăirile. Uneori involuntare, acestea spun foarte multe despre ceea ce simți în anumite momente și conjuncturi. Prin intermediul expresiilor faciale poți comunica toate cele 7 emoții fundamentale: bucuria, tristețea, mânia, uimirea, disprețul, dezgustul și frica. Bucuria se manifestă prin ridicarea obrajilor, apariția ridurilor în jruul ochilor și sincronizarea mușchilor feței cu ochii. Chiar dacă este o emoție ce poate fi mimată, bucuria va fi trădată rapid de către ochi, care nu pot fi atât de ușor controlați precum un zâmbet fals. Tristețea, pe de altă parte, se manifestă prin incapacitatea de a concentra privirea într-un punct fix, colțurile buzelor, care se deplasează în jos, dar și căderea pleoapelor inferioare. Mânia se exprimă nonverbal prin apropierea sprâncenelor, privirea fixă și încordarea buzelor. Uimirea se manifestă prin ridicarea sprâncenelor, deschiderea largă a ochilor și a gurii și are caracteristica de a fi o emoție extrem de dificil de mascat. Ea se manifestă spontan și nu poate fi nici falsificată cu ușurință.
Disprețul reprezintă o emoție destul de contestată de experți, care susțin că această emoție este manifestată în funcție de cultura din care provine un individ. Touși, în general, se manifestă asemeni unui zâmbet ironic, prin încordarea colțului buzelor și ridicarea într-o singură parte a feței. Dezgustul, pe de altă parte, poate fi foarte ușor observat, pentru că se manifestă prin ridicarea și încordarea nasului, dar și a buzei superioare. În fine, frica este și ea o emoție ușor de recunoscut cu ajutorul expresiei faciale. Când unui om îi este frică, el va ridica și apropia sprâncenele. Pleoapele inferioare îi vor sta încordate, în timp ce cele superioare vor fi ridicate, iar buzele vor sta întotdeauna ușor încordate.
Sfatul este să te asiguri că arma ta cea mai de preț în comunicarea nonverbală, adică zâmbetul, are un frumos aspect, gata să câștige simpatia celor din jur.