90% dintre investitori prezic scăderi de venituri până în 2021

Contextul generat de COVID-19 a influenţat semnificativ piaţa de M&A, care înregistrează statistici în scădere şi tranzacţii tensionate. Există deja o încetinire a activității în numeroase industrii, HORECA şi ospitalitatea, precum și transportul și logistica.

La polul opus, produsele alimentare și băuturile, dar și produsele farmaceutice au înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor.

Echipa Mazars Global Financial Advisory Services a intervievat recent lideri ai fondurilor de Private Equity și investitori din Europa, America și Asia pentru a înțelege provocările actuale, pentru a evalua gradul de optimism din perspectiva previziunilor, dar și pentru a afla mai multe despre cum aceştia plănuiesc să facă faţă situaţiei actuale.

74% dintre participanții la sondaj provin din fonduri de Leveraged Buyout (38%) și fonduri de creştere de capital (Growth Capital, 36%).

Din punctul de vedere al mărimii, majoritatea fondurilor au o dimensiune cuprinsă între 51 MIL€ şi 200 MIL€, urmată de cele între 201 MIL€ şi 500 MIL€. Aceste două categorii de mărimi de fonduri reprezintă 68% din totalul respondenţilor.

O creștere istorică, dar prognoze de scădere a veniturilor pentru următoarele 12 luni

Studiul Mazars – COVID-19 and the world of private equity – dezvăluie că liderii fondurilor de Private Equity se așteaptă la o scădere a veniturilor în următoarele 12 luni, ca impact imediat al COVID-19 asupra portofoliilor de companii.

50% dintre respondenți se așteaptă la o scădere a veniturilor între 11% – 25%, această valoare fiind valabilă pentru toate tipurile de fonduri, în timp ce aproape un sfert (22%) dintre participanți au optat pentru o scădere în intervalul 26% – 50%.

În ceea ce privește impactul asupra strategiei de exit a fondurilor, 79% dintre participanți au declarat că momentul ieșirii din companiile din portofoliul lor va fi întârziat/ amânat. Acest fapt nu este deloc surprinzător, având în vedere că ~90% dintre fonduri se așteaptă la o scădere a veniturilor.

Ca urmare a efectelor generate de COVID-19, a existat o mare diferenţă de opinie legată de priorităţile pentru următoarele 12 luni.

24% dintre respondenți au remarcat că gestionarea problemelor companiilor din portofoliul existent va fi o prioritate, în timp ce alţi 24% au declarat că nu va exista nicio schimbare în strategia lor.

45% dintre participanți au afirmat că în centrul atenției vor fi atât oportunitățile de achiziții în noi industrii, cât şi în cele de tipul „bolt-on” în extinderea portofoliului actual.

Cumpără, Vinde, Menţine poziţia – anticipând o revenire la normal

La întrebarea: „Când credeți că totul va reveni la normal?”, doar 1 din 5 respondenți (21%) a spus T3 2020, în timp ce 14% prognozează T4 2020, iar 61% au fost mai precauți, optând pentru 2021.

Doar 4% au declarat că ne putem aştepta la un flux de activitate obişnuit în T2 2020.

Atunci când majoritatea respondenților (82%) consideră că vom avea o recuperare în formă de „U”, iar 10% în formă de „V”, putem spune că există o prudență firească cu privire la optimismul general din piață.

În ceea ce privește noile investiții, doar 6% dintre respondenti au estimat că se așteaptă să înceteze să caute noi investiții in viitorul apropiat.

Există un consens puternic legat de descrierea contextului actual ca  „business as usual”, când 74% au răspuns că nu numai că vor continua să caute oportunități, ci vor fi foarte deschişi şi pentru oportunităţi pe termen scurt.

Răspunsurile denotă o atitudine pozitivă, cu apetit pentru investiţii şi noi oportunități, dar este dificil de previzionat un volum al tranzacţiilor pentru lunile următoare.

O economie globală cu investitori încă deschiși oportunităţilor

88% dintre investitorii și liderii fondurilor de Private Equity care au răspuns sondajului au declarat că este posibil să încheie tranzacții „lucrând la domiciliu”, dar 74% dintre aceştia recunosc că este mult mai dificil.

Există o mică corelație între tipul sau mărimea fondului și impactul preconizat asupra capacității de a încheia tranzacţii de la domiciliu, ceea ce sugerează că fondurile s-au adaptat bine noului mediu de lucru.

Tranzacţii salvatoare şi dezvoltarea de pieţe noi în Europa Centrală şi de Est

Industria fondurilor de investiții, la nivel global, se situa la sfârșitul anului 2019 la un nivel record de lichiditate, estimat de consultanții Bain & Co. la aproximativ 2.500 MLD$.

Dacă analizăm piaţa locală, unele industrii au fost mai afectate de carantină și de izolarea socială, în timp ce altele au reușit să reziste în această perioadă. In prima categorie găsim industrii precum: turismul, HORECA, companiile manufacturiere, în timp ce societăţile din sectorul tehnologic, farma și FMCG s-au putut adapta mai ușor noilor condiții.

România Emergentă şi poziţia geopolitică favorabilă

În perioada 2000 – 2019, an de an, România a înregistrat o creștere economică medie de 4,1%, atingând cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Poziția favorabilă în Europa Centrală și de Est, nivelurile de impozitare scăzute, dobânda scăzută și salariile competitive au determinat potențialii cumpărători și investitori să considere România o piață atractivă.

Conform Raportului – Inbound M&A 2019/2020 – realizat de către Mazars și MergerMarket, în 2019 regiunea ECE a înregistrat 726 de tranzacţii de M&A, același număr ca în 2018, în ciuda dificultăţilor mai mari resimţite la nivel global.

Valoarea totală a tranzacțiilor a scăzut cu 12%, până la 42,3 MLD€.

Activitatea de M&A din România a înregistrat un moment de vârf în 2019, cu 50 de tranzactii (cu 61% mai mult decât cele 31 înregistrate în 2018) și o valoare totală de 815 MIL€, cu 45% mai mare decât în anul precedent. Majoritatea tranzacțiilor au fost înregistrate în sectoare precum producția, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, imobiliar și construcții.

Trei dintre cele mai mari tranzacții semnate în primul trimestru al anului 2020 au fost:

  • Preluarea prin tranzacții succesive (cea mai mare fiind în valoare de 280 MIL€) a unei participații minoritare în Globalworth de către dezvoltatorul CPI Property Group SA;
  • Preluarea operațiunilor cu numerar ale G4S de către Compania Brink;
  • Transferul a 40 de depozite “onshore” de petrol și gaz din România de către OMV Petrom către Dacian Petroleum.
- Publicitate -

Ultimele

Cum motivezi angajații în 2023 – 4 strategii care funcționează cu succes

În cadrul unui loc de muncă, motivația angajaților este un factor important, care nu trebuie neglijat, pentru că aceasta...