Medicii specialiști stabilesc diagnosticul pacienților în urma unui consult fizic, dar și în funcție de simptomele pe care aceștia le prezintă. Chiar și așa, în foarte multe situații, medicii au nevoie de o confirmare a diagnosticului, iar în astfel de cazuri sunt solicitate analizele specifice afecțiunii respective. În acest articol trecem în revistă 9 patologii și care sunt analizele care ajută la identificarea acestora.
Lupus eritematos sistemic
Anticorpii anti ribonucleoproteine (RNP) sunt identificați la aproximativ jumătate dintre pacienții care sunt diagnosticați cu lupus eritematos sistemic, dar și la cei care sunt diagnosticați cu:
- afecțiuni ale țesutului conjunctiv;
- sclerodermie;
- poliartrită reumatoidă.
Determinarea anticorpilor anti ribonucleoproteine este o analiză care măsoară cantitativ autoanticorpii în cazul unui astfel de diagnostic.
Hepatita D
Acest tip de hepatită este o infecție a ficatului provocată de virusul hepatic Delta-VHD. Hepatita D se manifestă în cele mai severe forme de hepatită virală cunoscute. Infecția apare în sângele pacientului la câteva săptămâni după apariția simptomelor. Pentru diagnosticarea infecției cu virusul hepatitei D se recomandă dozarea anticorpilor anti-HD de tip lgM. Simptomele acestei afecțiuni sunt:
- stare de oboseală permanentă;
- pierderea poftei de mâncare;
- dureri în partea superioară a abdomenului;
- urină închisă la culoare;
- stare de greață;
- vomă;
- icter la nivelul globilor oculari.
Cancer (colon, pancreatic, hepatic, gastric)
În cazul tumorilor canceroase se înregistrează valori ridicate ale antigenului carbohidrat CA 50 (un marker cu sensibilitate ridicată). Celulele canceroase specifice cancerului pancreatic și cancerului de colon pot elibera în sânge cantități mari de CA 50, ceea ce ajută la stabilirea diagnosticului. Determinarea serică a CA 50 poate fi recomandată în caz de tumori gastrointestinale (cancer gastric, pancreatic, hepatic, colorectal).
Gastrită cronică, ulcer
Gastrita cronică, ulcerul gastric și duodenal pot fi declanșate de bacteria Helicobacter Pylori. Dacă această bacterie ajunge în organism, va afecta mucoasa gastrică dar și duodenul.
Testarea pentru anticorpi Helicobacter Pylori se recomandă nu numai pacienților cu ulcer, dar și celor care suferă de reflux gastroesofagian și celor bănuiți că ar avea cancer gastric. Simptomele manifestate ar putea fi:
- arsuri gastrice;
- balonare repetată;
- greață;
- flatulență în exces;
- halitoză.
Tetanie
Determinarea calciului seric este o analiză importantă și recomandată în afecțiuni precum:
- tulburări paratiroidiene;
- boli ale oaselor;
- malnutriție;
- carență de vitamina D;
- osteoporoză (screening);
- calculi biliari.
Calciul este un mineral foarte important pentru:
- dezvoltarea oaselor și dinților;
- funcționarea optimă a mușchilor;
- transmiterea impulsurilor nervoase;
- susținerea funcției cardiace.
Fixarea calciului în organism este corelată cu vitamina D.
Diabet zaharat
Glucoza serică (glicemia) este necesară mai ales în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Simptomele diabetului sunt:
- eliminarea crescută de urină;
- creșterea valorii glucozei în sânge;
- sete excesivă;
- foame continuă;
- scăderea greutății corporale;
- niveluri ridicate ale cetonelor în sânge și urină.
Determinarea glucozei serice este recomandată și în cazurile de obezitate, în cazul femeilor care au născut copii cu o greutate mai mare de 4 kilograme, sau în cazul pacienților care pierd brusc în greutate, prezintă o sete/senzație de foame excesivă, sau au urinări frecvente.
Gastroenterită vs. reacție adversă la litiu
Determinarea nivelului de litiu este necesară pentru a face diferența între un diagnostic de gastroenterită și cel de reacție adversă la litiu. Simptomele sunt foarte asemănătoare:
- senzație de gură uscată;
- stare de rău generalizată;
- vomă;
- diaree;
- dureri abdominale.
Determinarea nivelului de litiu este recomandată în cazul suspiciunilor de alergie, în cazuri de intoxicație (în cazul unor doze prea mari), dar și în cazul persoanelor care au un nivel scăzut de globule roșii.
Hipertensiune arterială
Trigliceridele sunt grăsimile din sânge, rolul lor este acela de a asigura organismului necesarul de energie pentru a funcționa optim. Stabilirea nivelului de trigliceride din organism este importantă pentru ca medicul să evalueze dacă există un risc pentru pacienții diagnosticați cu:
- ateroscleroză;
- hipertensiune arterială;
- diabet zaharat.
Hipertiroidismul/hipotiroidismul
Determinarea tiroxinei totale (T4) este un test cu ajutorul căruia se evaluează funcția tiroidiană. T4 este un hormon secretat de glanda tiroidă. Joacă un rol esențial în metabolism și reglarea activității tiroidei. Medicul poate solicita însă și alte analize: dozarea TSH, dozarea T3, ecografia glandei tiroide, dozarea anumitor anticorpi.
Analizele necesare în diagnosticare sau tratarea anumitor afecțiuni sunt recomandate de medicii specialiști sau medicii de familie.