După un an și jumătate de lucru în cea mai mare parte de la distanță sau în sistem hibrid, angajații din România spun că biroul va avea un rol important după pandemie.
Aproape 88% dintre ei cred că biroul lor va exista și în viitor, cei mai mulți așteptându-se la o transformare a spațiului în care lucrau înainte, arată un sondaj Genesis Property.
Peste 60% dintre respondenți afirmă că e important să existe în continuare spații dedicate pentru birouri, chiar dacă modelul de lucru se transformă.
Aproape 37% dintre respondenții la sondaj se așteaptă ca biroul viitorului să fie regândit pentru a include spații de colaborare și socializare în condiții de siguranță.
În același timp, aproape 34% se așteaptă ca în viitor birourile să urmeze un model mai apropiat de cel de coworking.
Alți 30% consideră că birourile vor evolua pe termen lung în ecosisteme care vor combina utilizarea spațiilor rezidențiale, de ospitalitate și de lucru.
Doar puțin peste 27% consideră că biroul va rămâne neschimbat, iar alți 12% afirmă că birourile viitorului vor reprezenta orice loc în afara casei în care vor putea lucra.
Mai multă atenție la măsurile sanitare din birou
De la biroul lor post-pandemic, angajații spun că vor, în primul rând, să aibă măsuri care să limiteze riscuri epidemiologice (56,1%).
Aceștia așteaptă să ofere o experiență integrată de muncă, interacțiune și relaxare (40,5%) și un context în care să fie creativi (35,5%).
În plus, vor să dispună de tehnologii bazate pe inteligență artificială care elimină activitățile repetitive de zi cu zi și le permit să se concentreze pe activități mai relevante (29,9%).