Autoritatea de concurenţă a finalizat anul trecut 13 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu una mai puţin faţă de 2019. Din acestea, 85% au fost cazuri de înțelegeri de tip cartel.
Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 400.207.648,50 lei (82,7 milioane euro), valoare care situează anul 2020 pe locul 3 în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate.
Peste 40% din valoarea totală a amenzilor a fost recunoscută de companii.
Care au fost cele mai mari amenzi aplicate în 2020
129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro): 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România pentru participarea la înțelegeri anticoncurențiale și/sau practici concertate.
126.981.967 lei (aprox. 26,5 milioane euro): 9 companii active pe piața comercializării de mașini, utilaje și echipamente specializate agricole din România pentru fixarea prețurilor de vânzare pentru produsele marca „Claas” și, respectiv, „Amazone”.
41.251.774 lei (aprox. 8,47 milioane euro): Asociația Societăților Financiare din România – ALB și 16 companii membre ale acesteia pentru încălcarea legislației în domeniu concurenței, prin participarea la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial,
32,28 milioane lei (aproximativ 6,7 milioane euro): Dante International SA, în calitate de deținător și administrator al platformei online eMAG Marketplace (eMAG.ro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de intermediere prin platforme online de tip marketplace.
11,9 milioane lei (aprox. 2,6 milioane euro): GlaxoSmithKline (GSK) SRL pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care și le-a asumat în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziţie dominantă.
5,0 milioane lei (1 milion euro ): Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) și 18 companii active pe piața transportului de persoane (nu toate sunt membre COTAR) pentru înțelegere în vederea limitării/suspendării transportului rutier public de persoane dintre București și localitățile județului Ilfov.
2.237.094 lei (aprox. 468.000 euro): 5 companii pentru trucarea licitației privind reabilitarea străzilor din Municipiul Pitești.
Cele mai importante concentrări economice avizate anul trecut
- RCS&RDS a preluat AKTA Telecom S.A., Digital Cable Systems S.A. și ATTP Telecommunications;
- 63 de farmacii Farmaceutica Remedia SA au fost preluate de Help Net Farma SA;
- BRD – Groupe Société Générale SA, Raiffeisen Bank SA și Banca Comercială Română au devenit acționari în comun ai companiei CIT One SRL.
La sfârşitul anului 2020, erau în derulare 12 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 5 au fost declanşate în 2020 (sServicii de transport alternativ de persoane intermediate de platforme digitale-ride-hailing, liberalizare gaze naturale, segmentul angro al pieței de gaze naturale din România, comercializarea produselor și echipamentelor constituite ca stocuri de urgență medicală, vaccinuri gripale, teste PCR și piața comercializării produselor alimentare).