Majoritatea angajaților români (84%) consideră că pandemia COVID-19 le-a afectat parțial sau chiar mult parcursul profesional și doar 2% au afirmat că a avut un aport pozitiv, potrivit unui sondaj realizat de PwC, Happy Recruiter și Școala Informală de IT.
Cei mai afectați au fost absolvenții de studii vocaționale (peste 57%), care au arătat că evoluția lor profesională a regresat în 2020.
Dintre cei care și-au schimbat locul de muncăde la începutul pandemiei până în prezent, cei mai mulți au fost cei cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani (23.3% din respondenți), urmați de cei cu vârste între 18-24 de ani (21.8% din respondenți) și 35-44 de ani (17.4% din respondenți).
Telemunca: Doar 7,42% dintre respondenți se simt foarte motivați
În schimb, 50% se consideră demotivați sau foarte demotivați.
Principalele provocări întâmpinate de angajați în munca de acasă sunt echilibrul între muncă și familie, indicat de 31,4% dintre respondenți și lipsa interacțiunilor sociale (17,9%).
Alte răspunsuri vizează aspecte de ordin logistic: acces la tehnologie 14,7%, restricții de spațiu 9,32% sau utilizarea anumitor aplicații: 6.3%.
Pe de altă parte, munca de acasă cu instrumente online a scos la iveală multe dezechilibre la nivelul pregătirii digitale a angajaților și o nevoie de îmbunătățire a competențelor acestora.
Potrivit sondajului, nevoia de a dobândi abilități noi este mai degrabă importantă pentru cei cu studii universitare (27,9%) și postuniversitare (20,45%), în timp ce în zonele cele mai expuse digitalizarii rapide – angajații cu studii vocaționale/ liceale – interesul este mult mai scăzut, de doar 13,76%.