În ultimul an, 58% din toate atacurile cibernetice ale actorilor statali observate de Microsoft au provenit din Rusia, iar acestea sunt din ce în ce mai eficiente.
Astfel, rata compromiterii cu succes a sistemelor țintă a crescut de la 21%, anul trecut, la 32% în acest an.
Actorii statali din Rusia vizează din ce în ce mai mult agențiile guvernamentale în scop de colectare de informații, înregistrându-se o creștere la 53%.
În mare parte este vorba de agenții implicate în politica externă, securitatea națională sau apărare.
Primele trei țări vizate de actorii statali din Rusia au fost Statele Unite, Ucraina și Marea Britanie.
După Rusia, cel mai mare volum de atacuri, observat de experții din cadrul Microsoft, a venit din Coreea de Nord, Iran și China.
Coreea de Sud, Turcia (o apariție nouă în acest raport) și Vietnam au fost, de asemenea, active, dar reprezintă un volum mult mai mic.
Iranul a vizat de 4 ori mai des Israelul în ultimul an și a lansat atacuri distructive ca parte a tensiunilor sporite dintre cele două țări.
Coreea de Nord a vizat companiile de criptomonede pentru obținere de profit, întrucât economia sa a fost decimată de sancțiuni și de pandemia Covid-19.
21% din atacurile provenind de la actorii statali, observate de Microsoft, au vizat consumatori și 79% au vizat entități.
Cele mai vizate sectoare sunt guvernele (48%), ONG-urile și grupurile de tip think-tank (31%), educația (3%), organizațiile interguvernamentale (3%), IT-ul (2%), energia (1%) și media (1%).