7 milioane de euro pentru mai multe orașe din vestul țării

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și primăriile din localitățile Ciacova (Timiș), Călan, Petrila (Hunedoara), Ineu și Vinga (Arad) au semnat contracte de finanțare în valoare totală de aproape 7 milioane de euro, destinate eficientizării energetice a clădirilor publice și rezidențiale, precum și îmbunătățirii infrastructurii educaționale.

În județul Hunedoara, proiectele contractate vizează reabilitarea termică a Centrului de Sănătate Multifuncțional Petrila – Spitalul de Urgență Petroșani, cât și eficientizarea energetică a unor blocuri de locuințe din orașele Petrila și Călan.

Proiectul „Lucrări de intervenție la Spitalul de Urgență Petroșani – Structura Centru de Sănătate Multifuncțional Petrila din Orașul Petrila, Județul Hunedoara, în scopul creșterii eficienței energetice” înseamnă izolarea termică a fațadei și a planșeelor, termo-hidroizolarea terasei, repararea acoperișului și a sistemului de colectare a apelor meteorice, reabilitarea instalației de distribuție a agentului termic și apei calde/ modernizarea sistemului de încalzire, înlocuirea instalației de iluminat, lucrări de reparații și consolidare a clădirii.

Este prevăzută, de asemenea, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, din surse regenerabile – panouri solare termice si electrice, pompe de căldură, centrale termice pe biomasă.

Valoarea totală a proiectului este de 3.474.168,52 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile – 3.018.532,54 lei. Perioada de implementare este de 22 de luni.

Proiectele rezidențiale din orașul Petrila urmăresc creșterea eficienței energetice și reducerea consumului de energie pentru 56 de gospodării – bl. 7, str. 8 Martie și 59 de gospodării – blocul nr. 52, str. 8 Martie.

În orașul Călan, după implementării proiectului vor rezulta 565 de gospodării cu o clasificare mai bună a consumului de energie: blocurile nr. 14 și 16 – str. Independenței, bl. nr. 1, 2, 3, 4, 6 – str. Ovid Densușianu, bl. nr. A1 – str. Traian.

Sunt prevăzute diferite tipuri de intervenții, în funcție de necesități: izolarea termică a fațadelor (înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, închiderea balcoanelor), termo-hidroizolarea acoperișurilor și reparații, repararea/ înlocuirea instalațiilor de distribuție a apei reci și/ sau colectoarelor de canalizare menajeră și/ sau pluvială din subsol, înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile comune cu unele cu eficiență energetică ridicată, tip LED, crearea unor facilități pentru persoanele cu dizabilități etc.

Valoarea totală a celor trei proiecte pentru zona rezidențială (județul Hunedoara) este de 18.519.888,66 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile – 10.104.024,25 lei.

La Ineu se reabilitează Primăria și Casa de Cultură

În județul Arad, un alt proiect contractat este „Creșterea eficienței energetice la clădirile publice – Sediu Primărie și Casa de Cultură în orașul Ineu”.

Sunt prevăzute: lucrări de reabilitare termică a anvelopei, izolarea termică a planşeelor, reabilitarea termică a sistemului de încălzire, a sistemului de furnizare a apei calde de consum și a instalației de iluminat.

De asemenea, investiția cuprinde realizarea unei instalații de încălzire cu panouri radiante în infrarosu (plasme termice) alimentate de la surse regenerabile – panouri fotovoltaice, precum și instalarea unui lift exterior.

Valoarea totală a proiectului este de 4.227.777,98 lei, din care finanțare nerambursabilă – 3.361.258,08 lei.

Două grădinițe vor fi modernizate și extinse

Alte două proiecte, contractate în județele Timiș și Arad, se referă la construirea, respectiv reabilitarea și extinderea unor grădinițe.

Proiectul care are ca beneficiar Primăria Ciacova prevede construirea unei grădinițe cu o capacitate de 80 de locuri, cu toate dotarile și echipamentele necesare.

În urma demolării unei clădiri existente, va fi edificată o grădiniță cu o suprafață construită desfășurată de 886,00 mp, cu toate utilitățile, dotările și echipamentele necesare.

Valoarea totală a proiectului este de 2.754.916,68 lei, din care 2.680.701,28 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 19 luni.

Proiectul care are ca beneficiar Primăria Vinga cuprinde: reabilitarea grădiniței (consolidare, reabilitare termică, refacere finisaje, înlocuire tâmplărie, recompartimentare interioară), extindere (prin demolarea anexei), crearea unei săli multifuncționale și a unei zone destinate personalului, refacerea instalațiilor, asigurarea utilităților (racord canalizare, branșament gaze naturale), amenajări exterioare (alei, spații verzi, locuri de joacă, trotuare, împrejmuire), montarea unui sistem antiefracție prin monitorizare video, dotarea cu mobilier etc.

Valoarea totală a investiției este de 3.210.809,52 lei, din care 2.284.449,85 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare – 31 de luni.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Welcome Wendy’s! Primul restaurant al americanilor din România se deschide în 2025

Wendy's a semnat acorduri de franciză cu companii din România și Irlanda, cu obiectivul de a dezvolta sute de...

Tranzacții imobiliare de peste 400 milioane euro în prima jumătate a anului

Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro în România, de peste două...