Izolarea termică a unei clădiri îți aduce o serie de avantaje, precum creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea confortului termic și reducerea cheltuielilor cu încălzirea, indiferent de sezon. Pentru a realiza termoizolația casei sunt necesare, în primul rând, materiale izolatoare adecvate construcției, condițiilor climatice din zonă și bugetului disponibil. La acestea se adaugă adezivi, diverse elemente de susținere a materialelor izolatoare, finisaje și altele despre care vorbim pe larg în rândurile următoare.
Material izolator
Materialele izolatoare frecvent întâlnite în aplicarea termosistemului sunt:
Polistiren expandat, extrudat, grafitat
- Având o structură celulară deschisă, polistirenul expandat (EPS) se folosește la izolarea pereților interiori/exteriori și la mansarde, cu condiția să nu existe infiltrații.
- Polistirenul extrudat (XPS) izolează în mod optim pardoselile și pereții de subsol sau terase, datorită structurii omogene, impermeabile la vapori.
- Polistirenul grafitat este un EPS îmbunătățit cu praf de grafit și are cel mai mic coeficient de transfer termic dintre materialele folosite frecvent pentru termoizolare.
Poți alege de aici tipul de polistiren care se potrivește proiectului tău!
Vata minerală
Dacă vrei să izolezi acoperișul unei clădiri, orientează-te către vata minerală, pentru că nu reține apa. Vata minerală de sticlă este mai potrivită pentru izolarea acoperișurilor înclinate și tavanelor, datorită flexibilității și a greutății cu 50% mai reduse decât a vatei bazaltice. Cu cea din urmă, fiind mai rigidă și mai rezistentă la compresiune, poți izola acoperișurile tip terasă și pardoselile.
Cele două tipuri de vată minerală au proprietăți similare: sunt ignifuge, asigură confort termic și izolează fonic.
Celuloza
Are bune proprietăți termoizolante în medii uscate. Nu este afectată de ciuperci sau mucegai și, fiind realizată în mare măsură din hârtie reciclată, este ecologică.
Pluta
Un alt material izolator ecologic, pluta izolează eficient fonic și termic, este rezistentă la termite și se montează ușor.
Spumă poliuretanică
Se folosește pentru etanșarea ferestrelor, umplerea spațiilor dintre pereți și cadrul ușii, izolarea termică a acoperișului.
Adezivi
Adezivii pe bază de ciment se folosesc pentru a asigura aderența la perete a plăcilor de materiale termoizolante. Se aplică ușor și rezistă la fisuri și ciclurile de îngheț-dezgheț.
Barieră pentru vapori
Protejează structurile termoizolante de aer și vapori.
- Poți aplica folie de polietilenă în izolațiile cu vată minerală de la interior, pentru a împiedica formarea condensului.
- Sub acoperiș poți utiliza membrane impermeabile care permit trecerea vaporilor de apă în exterior. Aceste membrane pot fi găsite și cu denumirea de folii de difuzie.
- Aplică folie termoizolantă când izolezi pereți interiori sau exteriori, tavane, pardoseli încălzite, mansarde sau acoperișuri. Este compusa dintr-un strat din aluminiu și unul din folie cu bule de aer, laminate împreună. Va reduce pierderile de căldură iarna și va păstra răcoare vara.
Elemente de susținere
Plăcile de polistiren și vată minerală se fixează cu ajutorul diblurilor speciale, iar la termosistemul din vată bazaltică vei folosi ansambluri de fixare. Pentru a lipi mai ușor polistirenul în poziția corectă, montează mai întâi profilele pentru soclu.
Plase de armare
Realizate din fibre de sticlă, armează și fixează sistemele de izolare ale pereților interiori/exteriori și fațadelor, prin întărirea stratului de acoperire a plăcilor de polistiren.
Tencuieli decorative
După montarea termosistemului, se aplică un strat final de tencuială decorativă pentru interior sau fațade. Toate tipurile de tencuieli decorative sunt permeabile la vapori și rezistente la apă, însă au câteva particularități, în funcție de compoziție.
Cea acrilică este utilizată frecvent, cea siliconică este și ignifugă, cea silicatică este și rezistentă la UV, iar cea cu fibre de carbon se curăță singură în prezența precipitațiilor.
Scule și unelte
În procesul de termoizolare al unei clădiri vor fi folosite o serie de scule și unelte, de la cele electrice, precum bormașinile, la instrumente de măsurat (rulete, șublere, nivele) și unelte de zidărie și zugrăvit, pentru întinderea adezivilor și tencuielii (mistrii, șpacluri, gletiere, driște).
Lista de mai sus te poate ajuta să înțelegi mai bine ce implică izolarea unei clădiri.
La baza întregului proces va sta, însă, un proiect care va cuprinde toate informațiile necesare, de la tipurile de izolație propuse, la metodele de instalare.