Căutarea unui psiholog sau a unui profesionist în sănătate mintală poate fi un proces copleșitor. Probabil vrei pe cineva care să îți înțeleagă problemele și să se potrivească bine cu stilul tău.
Însă orice început poate fi o provocare.
A pune întrebări psihologului tău înainte de a începe terapia este o modalitate bună de a evalua dacă acesta e alegerea potrivită în călătoria ta către bunăstare.
Trebuie să stabilești de la început ceea ce este esențial în procesul de terapie și să îți pui în ordine obiective concrete pentru ceea ce dorești să obții.
Iar pentru a ști că te potrivești cu el, ar trebui să răspunzi și tu la o serie de întrebări. Înainte de a începe procesul de terapie, trebuie să vezi ce e important pentru tine.
Pentru a face asta, ți-am pregătit o listă cu aspecte pe care să le iei în calcul.
Iată ce trebuie să te întrebi pe tine înainte de a merge la psiholog!
Când te gândești să apelezi la un psiholog, ar trebui să iei în considerare mai mulți factori, pentru a determina dacă e omul potrivit alături de care să lucrezi.
Iată câteva întrebări la care să răspunzi înainte de prima ședință cu un psiholog:
- La ce obiective vreau să lucrez?
- Ce calități personale vreau să aibă psihologul meu?
- Ce tip de terapie poate fi potrivit pentru mine?
- Psihologul meu va fi dispus să-mi răspundă la întrebări?
- Vreau să fac terapie în persoană sau online?
- Psihologul meu este accesibil ca preț?
- Cu ce aspecte din viața mea vreau să se identifice psihologul meu?
Aceste întrebări te pot ajuta să determini ce dorești de la terapie și dacă profesionistul pe care ești pe cale să îl alegi este cel potrivit.
Însă, pe lângă întrebările pe care ți le pui ție, este bine să te pregătești să-l întrebi și pe psihologul tău câteva lucruri pentru a determina dacă vă potriviți.
Iată ce să întrebi psihologul înainte de a începe prima ședință cu el!
- Ce tipuri de terapie poți practica împreună cu psihologul tău?
Există oameni care sunt specializați pe un singur tip de terapie. Tocmai de aceea, trebuie să știi de la început pe ce arie este specializat psihologul tău, pentru a vedea dacă te poate ajuta.
De exemplu, să presupunem că mergi la terapie pentru a lucra la traume din trecut. În acest caz, găsirea unui terapeut care efectuează terapie legată de traume, cum ar fi terapia de expunere sau terapia de desensibilizare și reprocesare a mișcărilor oculare (EMDR), poate fi utilă.
Când vrei să lucrezi cu un psiholog, cel mai bine este să intri pe o platformă de profil, unde vei găsi o mulțime de specialiști pe mai multe arii. Aici poți alege mai ușor cu cine să lucrezi, în funcție de aria de specialitate, de disponibilitate, de prețuri. În plus, totul este transparent, platforma funcționând online și având toate informațiile de care ai nevoie la vedere.
- Psihologul tău a mai avut pacienți cu aceleași probleme ca ale tale care au avut rezultate în urma lucrului cu el?
Desigur, fiecare om este diferit și rezultatele terapiei diferă de la persoană la persoană. Însă este important să vezi măcar dacă specialistul la care apelezi are experiență în rezolvarea problemelor cu care te confrunți tu.
Dacă vei vedea că a avut rezultate în trecut cu oameni care experimentau aceleași probleme, asta te poate ajuta să iei decizia de a lucra cu el și să pornești mai încrezător în procesul de terapie.
- Cum arată procesul de terapie cu psihologul pe care urmează să-l alegi?
Va trebui să vezi de la început dacă vei lucra online sau la cabinetul său, dacă te vezi săptămânal cu psihologul sau poate are ședințele dispuse în alt mod. Trebuie să știi cât durează o ședință și cum se desfășoară ea. Toate aceste informații trebuie să le știi înainte de a alege un psiholog.
Răspunsurile la aceste întrebări îți vor arăta dacă stilul tău de lucru și dorințele tale se potrivesc modului în care specialistul își desfășoară activitatea. Și vei vedea dacă e o potrivire între voi, așa încât să puteți lucra împreună și să aveți rezultate.
- Cum achiți ședințele? Ce modalități de plată există?
Unii psihologi lucrează cu plata pe ședință, în timp ce alții vor solicita o plată în avans care să acopere mai multe ședințe. De asemenea, în unele cazuri există programe prestabilite de terapie, cu un număr clar definit de ședințe și cu un cost fix.
Trebuie să vezi cum poți achita, care sunt termenii și condițiile de plată și ce modalități poți folosi pentru a-ți achita terapia. Va trebui să știi asta înainte de a începe, pentru a vedea dacă îți permiți și dacă e alegerea financiară potrivită pentru tine.
- Cum vei măsura eficiența terapiei?
Terapia este un proces extrem de subiectiv. Fiecare om poate avea alte obiective în același proces de terapie. Prin urmare, altele vor fi și rezultatele de la persoană la persoană. Însă, ce trebuie să existe de fiecare dată este un sistem clar de măsurare a eficienței programelor.
Trebuie să știi clar cum poți delimita rezultatele și cum poți urmări de la ședință la ședință dacă ai evoluat sau dacă stagnezi. Întreabă-ți psihologul dacă există modalități de măsurare și cum se aplică ele.
- Ce așteptări va avea psihologul tău de la tine în afara ședințelor?
Trebuie să știi că uneori, programele de terapie impun anumite teme pe care tu să le rezolvi în afara ședințelor. Va trebui să știi clar dacă acesta este cazul și la psihologul la care vrei să apelezi tu. Și să vezi ce tip de lucruri vei avea de făcut, cât va dura să le faci și cum interferează ele cu programul tău.
- În cât timp vei putea observa primele rezultate în urma programului de terapie?
Deși aceasta este una dintre cele mai des întâlnite întrebări, trebuie să înțelegi un lucru. Terapia este un proces pe termen lung. Gândește-te spre exemplu la o traumă. Ea s-a întâmplat printr-un șoc pe care l-ai suferit și care a avut efect asupra ta întreaga viață sau ani întregi. Nu poți șterge acel efect cu buretele în două ore de terapie.
Lucrurile bune necesită timp. Iar schimbarea vieții tale prin terapie nu face excepție de la acest lucru.
Desigur, nu există o durată limită specifică, fiindcă rezultatele pot fi foarte diferite de la persoană la persoană. Însă, standardele profesionale din domeniu setează o anumită perioadă ca fiind un punct bun de plecare.
Spre exemplu, în cadrul platformei, cea mai nouă platformă de psihoterapie online din România, sunt respectate recomandările din domeniu. Standardele moderne stabilesc că o perioadă de 12 ședințe ar fi necesară pentru a începe să se producă schimbări observabile cu adevărat în cadrul procesului terapeutic.
Prin urmare, și echipa consideră că un interval de minim 12 ședințe ar fi folositor pentru a-ți da seama cu adevărat de rezultate. Însă, asta nu înseamnă că tu nu poți începe cu mai puțin.
Pe platformă ți se oferă șansa să începi cu o singură ședință de test, pentru a vedea dacă ți se potrivește și dacă e ceea ce ai nevoie.