60% dintre antreprenorii români nu resimt creșterea economică anunțată de Guvern

Creșterea economică de 13%, peste nivelul anticipat, anunțată de Guvern, nu se reflectă în realitatea din mediul de business, arată un studiu realizat de CIEL.

Astfel, aproximativ 62% dintre antreprenorii români afirmă că nu resimt creșterea economică anunțată de Guvern, deoarece preţurile la utilități, precum și cele din magazine s-au mărit semnificativ.

Pentru 91,8% dintre antreprenori, costurile cu furnizorii au crescut în această perioadă. Mai mult decât atât, doar 9,5% dintre companii au înregistrat creșteri ale cifrelor de afaceri.

Pe lângă aceștia, mai mult de 26% dintre companii nu observă nicio schimbare reală față de anul 2020, în ciuda cifrelor optimiste anunțate oficial.

Mulți dintre ei susțin că instabilitatea și lipsa de predictibilitate vor persista în mediul de business din România, având în vedere și contextul politic actual.

Datele CIEL România arată că peste 71,4% dintre antreprenori spun că, în 2021, gradul de predictibilitate în mediul de afaceri local a scăzut în comparație cu anul precedent.

Companiile au investit puternic în digitalizare

Pe fondul unei piețe nesigure, după cum arată datele din studiu, antreprenorii români au decis să acorde o mai mare importanță digitalizării.

Studiul CIEL arată că 45% din companii au făcut investiții în digitalizare în timpul pandemiei, iar 37% planifică noi investiții în următoarele luni.

Sumele alocate au fost pentru digitalizare au fost sub 1.000 de euro în 61,2% dintre cazuri, între 1.000 și 3.000 de euro pentru 27,2% dintre companii.

11,6% dintre acestea au investit peste 3.000 de euro în digitalizare.

Cele mai cumpărate produse software de către antreprenori sunt cele pentru firme medii – softuri de gestiune, e-commerce, productie si de contabilitate.

Firmele mari au investit în sisteme ERP, în multe cazuri customizate după nevoile specifice ale companiilor.

- Publicitate -

Ultimele

4 din 10 angajați sunt nemulțumiți de salariu și jumătate cred că este ok

Un procent 39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor,...