55 % dintre români susțin că nivelul lor de stres a crescut în ultimele luni

Datele unui studiu demarat de Huawei și realizat de IPSOS în 11 țări din Europa, printre care și România, evidențiază faptul că nivelul de stres și starea de anxietate au crescut exponențial în ultimele luni.

Atunci când sunt întrebați care sunt modalitățile pe care le iau în calcul pentru a reduce nivelul de stres resimțit, 47% dintre români menționează noile aplicații și dispozitive, iar 68% dintre aceștia iau în calcul utilizarea unui smartwatch.

Problemele financiare și somnul de slabă calitate, doi dintre principalii factori de stres

Principalii factori de stres în rândul românilor se dovedesc a fi sentimentul de nesiguranță, problemele financiare și problemele personale de sănătate.

Primul aspect este menționat de 44% dintre respondenți, iar al doilea și al treilea au fost menționate de 42%, respectiv 29% dintre aceștia.

Studiul arată, de asemenea, faptul că 19% dintre români sunt nemulțumiți de calitatea actuală a vieții lor, în timp ce 23% nu sunt satisfăcuți de calitatea somnului, iar 22% de forma lor fizică.

În cazul celorlalte țări, factorii de stres indicați cel mai frecvent sunt situația financiară și calitatea somnului.

Cum se relaxează românii

Discuțiile cu prietenii și familia, muzica și vizionarea de filme sau seriale TV au fost menționate drept primele trei moduri de relaxare preferate ale eruopenilor, iar acestea s-au dovedit a fi și principalele activități de reducare a stresului utilizate de către români.

Atunci când sunt stresați, 93% dintre români ascultă muzică, 93% dintre aceștia vizionează filme sau seriale, 93% discută cu prietenii sau familia, 81%  încearcă să își facă zilnic timp doar pentru ei și doar 31% preferă să meargă la sală.

Afecțiuni asociate stresului

Cele mai des întâlnite afecțiuni asociate stresului sunt lipsa de energie și oboseala ridicată, resimțite de 50% dintre români.

Acestea sunt urmate îndeaproape de anxietate, menționată de 41%  dintre respondenți.

Doar 24% dintre români menționează faptul că mănâncă în exces atunci când sunt stresați, iar, în cazul a 37% dintre aceștia, nivelul ridicat de stres are un impact puternic asupra calității somnului.

- Publicitate -

Cum îți poți finanța propria afacere

Dacă ți-ai dorit de mult timp să devii antreprenor, însă lipsa de capital te-a ținut pe loc, trebuie să...

Piața hotelieră din București a continuat să recupereze scăderile din pandemie

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă...