500.000 mp de spații logistice au fost închiriate în prima jumătate a anului 2022

Aproximativ jumătate de milion metri pătrați de spații logistice au fost închiriate la nivel național în primul semestru al anului, potrivit raportului de piață Romania Market Outlook 2022, lansat de CBRE.

În perioada analizată din 2022, cea mai mare suprafață preînchiriată, de aproape 88.000 mp, a fost în județul Prahova.

Pe regiuni, un procent de 60% din totalul suprafetei închiriate a fost semnat în București, urmat de regiunea Sud (22%), Vest/Nord-Vest (16%) și regiunea Centrală a țării (3%).

Totodată, stocul total de spații industriale și logistice din România a depășit 6 milioane mp la sfârșitul primului semestru al anului 2022, fiind adăugați încă 373.000 mp.

București este piața lider, cu aproximativ 3 milioane mp de spatii industriale si 48% din suprafața adaugată stocului total (180.000 mp). Urmează regiunile Vest/Nord-Vest și Sud, cu 37% din totalul stocului modern.

Rata de neocupare din sectorul industrial și logistic își menține trendul descendent, atingând o medie de 3,1% în țară și 2,8% în București.

Pe măsură ce segmentul de industrial și logistic continuă să crească, în stocul actual se vor adăuga încă 500.000 mp până la sfârșitul anului 2023. 87% din noile suprafețe vor fi în București și regiunea Vest/Nord-Vest.

România rămâne o piață atractivă în tranzacțiile cu terenuri

România continuă să fie o piață atractivă pentru tranzacțiile cu terenuri, în special în București. În primele șase luni ale anului au fost vândute 70 de hectare de teren pentru noi proiecte.

63% din totalul tranzacțiilor au fost tranzacții rezidențiale. Pe termen mediu și lung, piața rezidențială va atrage investitori nu doar pentru vânzarea apartamentelor, ci și pentru închirierea acestora, fiind prognozată o creștere a chiriilor pentru unitățile rezidențiale.

Alte tranzacții importante sunt pentru sectoarele retail (14%) și industrial (12%), urmate de proiecte mixte (9%), birouri (2%) și dezvoltarea de hoteluri (0,4%).

București și Ilfov au înregistrat cea mai mare pondere a tranzacțiilor, în timp ce orașe regionale precum Sibiu, Timișoara, Bistrița și Constanța au atras împreună 24% din suprafața totală vândută.

CITEȘTE ȘI: Portofoliul P3 Logistic Parks a crescut la 6,5 milioane mp

- Publicitate -

Ultimele

Piața investițiilor imobiliare s-a contractat cu 43%, până la un nivel de 181 milioane euro

Numărul proprietăților imobiliare tranzacționate în primul semestru a crescut cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însă...