Alături de vata minerală de sticlă, vata minerală bazaltică este un produs frecvent utilizat în domeniul construcțiilor și al amenajărilor. Acest material este preferat pentru proiectele care necesită o rezistență mecanică ridicată, grație proprietăților sale.
Vata bazaltică prezintă proprietăți termice performante la densități ridicate și este alegerea ideală pentru izolarea pereților exteriori în termosistem, de exemplu. Totuși, acestea are și alte utilizări. În continuare îți propunem 5 moduri în care poți integra vata bazaltică în proiectele tale de construcție:
Izolarea fațadei
Izolarea fațadei oferă o mulțime de beneficii. În primul rând, amintim reducerea pierderilor de căldură. Așadar, aceasta asigură un confort termic sporit în interiorul clădirii. De asemenea, izolarea pereților exteriori ajută și la eliminarea consului de vapori de pe suprafața interioară a construcției. Astfel, previne apariția mucegaiului și a igrasiei. În plus, izolarea fațadei cu vată bazaltică oferă protecție fonică și ignifugă și sporește rezistența construcției la intemperii.
Verifică oferta celor de la Macostore și comandă vată bazaltică direct de pe site.
Izolarea pardoselei
Izolarea pardoselei are, de asemenea, un rol esențial în setarea unui grad înalt de confort indiferent de specificul construcției despre care vorbim. Totuși, pentru ca izolația să ofere performanțele dorite este absolut necesar să optîm pentru un tip de vată potrivit suprafeței. Cea mai bună alegere în cazul pardoselilor este, spun specialiștii, vata minerală bazaltică sub formă de plăci. Astfel de materiale au proprietăți ignifuge remarcabile, sunt extrem de durabile și, mai mult decât atât, își mențin stabilitatea volumului și a formei în ciuda variațiilor de temperatură și de presiune.
Izolarea acoperișului
Mare parte din pierderile de căldură dintr-o clădire au loc la niveleul acoperișului. Automat, pierderile de căldură înseamnă un consum crescut de energie folosită pentru încălzire. Pentru a preveni acest efect nedorit, este necesar să se realizeze corespunzător izolația acoperișului. Această operațiune oferă, în cazul acoperișurilor înclinate, un plus de protecție împotriva ploii, vântului și a zăpezii. Vata bazaltică este alegerea cea mai potrivită în acest tip de proiect, având în vedere că reține un volum crescut de aer în interiorul său și că prezintă bune proprietăți fonice și termice.
Izolarea mansardei
Pentru izolarea mansardei este recomandat să se folosească vată minerală bazaltică cu folie de aluminiu. Acest produs acționează ca o barieră pentru vapori și, în plus, se poate monta facil între căpriori. Deși izolația podului se poate face și cu dublu strat de vată minerală de sticlă, vata bazaltică este mai rezistentă, durata sa de viață fiind extrem de mare. Pe deasupra, acest material izolează foarte bine fonic și termic, două caracteristici foarte importante dacă ne dorim o mansardă locuibilă.
Izolarea pereților interiori
Orice clădire termoizolată oferă un confort sporit din punct de vedere termic indiferent de sezon. Așa cum spuneam și mai devreme, izolarea pereților reduce, totodată, costurile facturilor pentru energia termică. Vata bazaltică este alegerea ideală și pentru izolarea pereților interiori.
Vata minerală bazaltică are o serie de proprietăți pentru care este preferată, deseori, în locul vatei de sticlă. Aceasta este hidrofugă, ignifugă, durabilă și cât se poate sde eficientă pentru izolarea fonică și termică. În plus, nu poluează mediul și nici nu ne afectează sănătatea, deoarece nu are emisii de substanțe periculoase.