5 trucuri pentru a învăța să-ți setezi obiective financiare

Stabilirea unor obiective, pe termen scurt, mediu sau lung te ajută să ai siguranță financiară. Orice rezervă de bani te poate scăpa de diverse probleme, mai ales în situații neprevăzute, de aceea, obiceiul de a economisi trebuie să fie un stil de viață. Vezi mai jos ce să faci exact!

În lipsa unui plan financiar, vei fi tentat să cheltuiești mai mult decât îți permiți, să dai banii pe lucruri de care nu ai neapărat nevoie și, chiar, să te îndatorezi ani de zile, ceea ce te va pune în fața unor dificultăți din care vei ieși cu greu. 

Iată ce decizii să iei pentru a atinge anumite obiective financiare:

1. Începe cu pași mici

Pune pe hârtie toate obiectivele, analizează de câți bani ai nevoie și estimează în cât timp ai putea să le atingi, având în vedere suma aferentă fiecărui obiectiv în parte. În funcție de bugetul necesar pentru ceea ce îți dorești, stabilește-ți metodele prin care să-l obții, fie economii, fie credit bancar. Începe cu obiective mici fiindcă, odată îndeplinite, vei avea motivația să lupți mai departe. În plus, pentru că știi ce trebuie să faci, vei atinge apoi, mai ușor, țintele financiare mai mari, cum ar fi un avans pentru o casă. 

2. Înregistrează fiecare cheltuială

Pentru a-ți putea seta obiective financiare, trebuie să știi, întâi, pe ce se duc banii. Așa că, înregistrează fiecare plată făcută într-un Excel sau într-o aplicație pentru gestionat bugetul, cum ar fi My Wallet, Money Wise, CashControl sau Money Manager. Dacă te întrebi cum te ajută o astfel de tactică, află că, odată ce vizualizezi toate cheltuielile, vei deveni mai înțelept în privința lor și vei cumpără mai cumpătat, mai ales că, multe dintre lucrurile tale au fost luate din impuls. Chiar dacă pare dificil și plictisitor să notezi fiecare cheltuială, nu renunța, dacă vrei să economisești pentru a-ți îndeplini visurile.

3. Gestionează veniturile eficient

La fel de important ca evidența cheltuielilor este să ai o vedere de ansamblu asupra veniturilor tale lunare. Așa că, împarte-ți bugetul pe cele mai importante categorii de cheltuieli, astfel:

  • chirie sau rată, întreținere, facturi și transport – ar trebui să reprezinte cea mai mare parte a costurile lunare
  • alimente și produse de îngrijire personală și pentru casă – categorie care permite ajustări de cheltuieli
  • ieșiri în oraș/relaxare 
  • rezerva de economii

Ca să pui bani deoparte pentru obiectivul tău, achită toate cheltuielile obligatorii imediat cum primești salariul. Rămânând cu mai puțini bani, îți va fi simplu să eviți cumpărăturile din impuls și vei reuși să strângi bani pentru țelurile tale. Chiar dacă iei bani împrumut pentru urgențe, faptul că știi cum să îți gestionezi eficient bugetul te va ajuta să plătești, la timp, toate datoriile și facturile și să ai bani și pentru momente de răsfăț.

4. Economisește întâi, cheltuiește apoi

Un truc prin care îți atingi mai repede obiectivul tău financiar este să pui bani în contul tău de economii, înainte de orice cheltuială, și, apoi, să te descurci cu suma rămasă, ceea ce poate fi destul de dificil. Deși este considerat un mod dur de a trăi, mai ales când veniturile sunt mici, este o tactică eficientă. Punând deoparte banii pentru rezervă înainte de a plăti orice altceva, vei fi constrâns să cheltuiești mai puțin, bineînțeles, urmând și planul de la punctul anterior, adică să achiți imediat cheltuielile obligatorii. Astfel, vei vedea mai mulți bani în cont pentru obiectivele tale. 

5. Pariază pe valută

Schimbarea banilor în altă monedă este o strategie care te salvează de cheltuieli mari pe lucruri care nu sunt necesare și care, practic, te apropie de îndeplinirea obiectivului tău financiar. Așa că, la fiecare două-trei luni, folosește economiile pentru a cumpăra euro sau dolari, considerate cele mai sigure monede. 

Așa, nu vei mai avea la îndemână lei pe care să-i cheltuiești ușor și îți vei păstra rezerva. Mai mult, cu timpul, vei obține și bani în plus, datorită creșterii cursului valutar.

Oricare ar fi visul tău, trucurile prezentate te vor ajuta să fii, cât mai aproape, de a-l atinge. 

- Publicitate -

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...