5 tipuri de pavaje potrivite pentru o casă de vis

Pavajele reprezintă cea mai simplă soluție pentru amenajarea zonelor adiacente caselor, iar opțiunile sunt multiple la nivel de finisaj. Pentru a alege pavajele potrivite trebuie să iei în calcul stilul casei, dimensiunea grădinii și tipul materialului pentru care optezi, în funcție de nivelul de trafic. Iată care sunt cele mai bune opțiuni în ceea ce privește pavarea grădinii.

Pavaje exterioare din ardezie

Ardezia este unul dintre cele mai rezistente materiale, atât în ceea ce privește șocurile mecanice și traficul, cât și în ceea ce privește intemperiile. Piatra naturală rezistă, în general, foarte bine la soare excesiv, ploaie sau zăpadă, iar din acest motiv cele mai multe tipuri de pavaje exterioare sunt pe bază de piatră naturală.

Ardezia este disponibilă într-o multitudine de nuanțe, însă la nivelul pavajelor sunt preferate cel mai adesea nuanțele pământii, care nu ies în evidență printr-un colorit excesiv. Pentru că este o rocă sedimentară, ea poate avea în compoziție cuartz și feldspat. 

Pavajele din ardezie se potrivesc foarte bine atât în cazul caselor și a curților cu dimensiuni mici, dar și zonelor ample, acolo unde poate fi observat cu mult mai bine aspectul deosebit și variațiunile de culori.

Pavaje din marmură

Marmura este unul dintre cele mai elegante tipuri de materiale ce pot fi folosite pentru realizarea pavajelor exterioare. O opțiune este marmura antichizată sau marmura fiamată, care ajută foarte mult mai ales în contextul utilizării în zone umede (piscine, dușuri exterioare) sau expuse ploii.

Pavaje din travertin

Chiar și travertinul este o opțiune bună pentru amenajarea zonelor de terasă. Travertinul periat și dălțuit are un aspect deosebit, care se potrivește în orice context de amenajare și indiferent de stilul casei. Nuanțele calde și primitoare conferă zonelor acoperite cu pavaj un aspect unitar și elegant, ce poate fi completat cu orice tip de decorațiune sau mobilier de exterior. 

Travertinul, ca și celelalte tipuri de pavaje, oferă o rezistență foarte bună la trafic, la șocuri mecanice și la intemperii, iar din acest motiv poate fi utilizat la exterior fără teama că acesta s-ar putea deteriora. 

Pavaje din granit

Alături de ardezie, travertinul este considerat a fi unul dintre cele mai dure materiale. Din acest motiv el poate fi folosit pentru lucrări exterioare de pavare, atât pentru terase și alei cât și pentru soclu sau zone aferente trotuarelor perimetrale. 

Granitul are un aspect ușor pestriț drept pentru care se recomandă folosirea lui cu precădere în cazul grădinilor mai ample și cu o organizare a cât mai bună a zonelor acesteia. 

Pentru că granitul este un material de o eleganță excepțională, acesta trebuie să fie vizibil, tocmai pentru a pune în valoarea spațiile. Terasele în stil scandinav, modern și elegant se pretează cel mai bine la amenajări pe bază de granit. 

Pavaje din beton

Pavajele din beton sunt o opțiune ieftină de amenajare a curților și de cele mai multe ori și simplistă. Pavajele din beton se potrivesc atât în cazul locuințelor individuale, cât și pentru amenajări stradale, iar acest lucru înseamnă un grad sporit de rezistență.

Totuși, în ciuda rezistenței foarte mari, pavajele din beton nu sunt la fel de estetice precum pavajele din ardezie poligonală sau pavajele din granit sau marmură. 

Pavajele din beton se montează cu ușurință și nu ridică costuri foarte mari în acest sens. Curățarea se poate face cu ușurință, prin folosirea aparatelor de spălat cu presiune. 

Acestea sunt unele dintre cele mai utilizate tipuri de pavaje, iar alegerea lor se face în funcție de caracteristicile locuinței și de preferințe personale. Discută cu specialiștii despre alegere și optează pentru pavajele dorite, pentru ca grădina ta să se transforme într-un spațiu de vis. 

- Publicitate -

Veniturile din mineritul Bitcoin, vârf de 107 milioane de dolari într-o zi

Veniturile zilnice din mineritul Bitcoin au atins un maxim istoric de 107,7 milioane de dolari în ziua înjumătățirii recompenselor,...

Principalii dezvoltatori imobiliari au început să-și consolideze portofoliile de terenuri

Principalii dezvoltatori imobiliari din România au început să-și consolideze portofoliile de terenuri, iar 2024 se anunță un an foarte...