5 sfaturi pentru prevenirea căzăturilor la vârstnici

Odată cu înaintarea în vârstă, seniorul drag din viața ta devine mai fragil, iar căzăturile pot conduce la oase fracturate care pot genera probleme serioase de sănătate și chiar cauza dizabilități. Aceste accidente devin mai probabile datorită deficiențelor de vedere, diminuării reflexelor, anumitor boli precum cele cardiovasculare, pierderii masei musculare sau efectelor adverse ale anumitor medicamente. [1]

Pentru a preveni un astfel de accident in viața seniorului din familia ta, ia in considerare cele cinci sfaturi evidențiate în acest articol care te pot ajuta să previi căzăturile în cazul vârstnicilor. 

 1. Menține seniorul activ la orice vârstă

Căzăturile vor fi mai ușor de evitat dacă seniorul drag din viața ta reușește să nu se abată de la un program de exerciții fizice regulate care funcționează pentru starea sa de sănătate. Este important ca medicul să își dea acordul în privința activităților selectate, mai ales dacă există deja anumite afecțiuni care trebuie avute în vedere. 

Activități precum mersul sau aerobicul în apă sunt forme mai ușoare de exercițiu fizic și pot asigura îmbunătățirea echilibrului, coordonării, flexibilității și rezistenței.  Există și situații în care medicul poate recomanda efectuarea acestor exerciții sub supraveghere atentă sau ca parte a fizioterapiei. În acest caz, pot fi utile serviciile de îngrijire a vârstnicilor specializate. [1, 2]

 1. Asigură purtarea de încălțăminte corespunzătoare 

Riscul de a suferi o căzătură crește considerabil în cazul vârstnicilor atunci când încălțămintea nu asigură stabilitatea necesară. Este preferabil să se evite tocurile înalte, papucii care nu se potrivesc bine sau încălțările care nu sunt prevăzute cu o talpă antiderapantă. 

Se recomandă și evitarea mersului în șosete dacă acestea nu sunt prevazute cu niște soluții speciale care previn alunecarea pe suprafețele lucioase. În plus, alegerea de încălțări confortabile adecvate vârstei poate contribui și la ameliorarea durerilor articulare. [2, 3]

 1. Elimină obiectele problematice din jurul casei

Pentru a preveni potențialele căzături ale seniorului drag din familia ta este important să înlături toate acele elemente din jurul casei care pot favoriza împiedicarea oricui și, în special, a vârstnicilor. Lista include:

 • Cablurile care tranzitează zonele de acces către anumite camere;
 • Covoarele care nu sunt securizate corespunzător;
 • Pardoselile cu denivelări sau care necesită lucrări de întreținere;
 • Lichidele, grăsimile sau mâncarea vărsată pe podea. Acestea pot favoriza alunecarea dacă nu sunt curățate la timp; 
 • Căzile sau cabinele de duș alunecoase. Poți rectifica situația prin utilizarea de covorașe antiderapante și a unui scaun de baie care permite efectuarea dușului zilnic din poziția așezat; 
 • Dezordinea, fiind preferabilă depozitarea doar a hainelor, obiectelor de veselă și alimentelor esențiale la un nivel ușor accesibil. [2, 3]
 1. Optează pentru o iluminare adecvată

O altă metodă prin care poți preveni căzăturile în cazul vârstnicilor este prin asigurarea de spații iluminate corespunzător. Pot fi utile măsuri precum:

 • Utilizarea de becuri cu o lumină puternică mai ales în zone precum scările, holurile mai înguste sau căile de acces către baie.
 • Asigurarea unui acces neobstrucționat de mobilă sau obiecte decorative către întrerupătoarele utilizate în mod frecvent. Poți considera chiar și întrerupătoare care sunt iluminate. 
 • Utilizarea unor becuri cu senzori de mișcare în special pe coridoare, holuri sau la intrarea în locuință. 
 • Plasarea unei veioze în imediata apropiere a patului pentru nevoile din timpul nopții.
 • Asigurarea de lanterne pentru urgențe. [2, 3]
 1. Investește în dispozitive de asistență pentru vârstnici 

În cazul vârstnicilor cu anumite probleme de mobilitate este important să iei în considerare și utilizarea unui baston medical sau a unui cadru de mers. Alte soluții care pot preveni căzăturile sunt:

 • Balustradele de securitate pentru baie care pot spori stabilitatea la intrarea și ieșirea din cadă sau la utilizarea toaletei. 
 • Scaunele de toalete cu spătar și mânere care se pot dovedi indispensabile în cazul anumitor deficiențe locomotorii.
 • Soluțiile antiderapante pentru trepte. [2]

În cazul vârstnicilor, căzăturile pot conduce la probleme de sănătate serioase. Din acest motiv, este important să investești în prevenția lor. Dacă îți dorești siguranță și supervizare suplimentară, poți opta pentru un cămin de bătrâni din București la prețuri accesibile precum Affinity. Serviciile premium oferite iau în considerare inclusiv nevoile alimentare personalizate și asigurarea unei vieți sociale active. 

Bibliografie:

 1. https://www.facebook.com/NIHAging. “Falls and Fractures in Older Adults: Causes and Prevention.” National Institute on Aging, 2022, www.nia.nih.gov/health/falls-and-fractures-older-adults-causes-and-prevention. Accesat la 14 Nov. 2022.
 2. ‌“Fall Prevention: Simple Tips to Prevent Falls.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/fall-prevention/art-20047358. Accesat la 14 Nov. 2022.
 3. ‌Myers, Wyatt. “How to Prevent Falls at Home.” EverydayHealth.com, 18 July 2022, www.everydayhealth.com/longevity/future-planning/prevent-falls-at-home.aspx. Accesat la 14 Nov. 2022.
- Publicitate -

Ultimele

Modele de afaceri care pot beneficia de pe urma cutiilor de autoformare

Cutiile de autoformare sunt un tip de ambalaj ce sunt utilizate într-o arie vastă de domenii. Scopul lor este...