5 moduri practice prin care poți îmbunătăți viața unei persoane cu dizabilități

Problema persoanelor cu dizabilități nu este una nouă, dar mai avem de făcut destule modificări pentru a putea spune că toată infrastructura este adaptată și acestora. În primul rând trebuie să-i înțelegem, să realizăm că nu sunt fundamental diferiți de noi și că vor să fie tratați exact la fel. Vom descoperi, prin cele de mai jos, cum putem să facilităm creșterea confortului și a independenței pentru persoanele cu dizabilități din viața noastră. 

Optimizarea spațiului de locuit

Posibilitatea de deplasare, fie ea și redusă,  este  vitală  pentru menținerea unei bune stări de sănătate, așadar haideți să vedem cum ne putem adresa nevoilor pe care persoanele cu dizabilități le pot întâlni chiar la domiciliu. Lucruri care pot părea foarte simple în general, se pot dovedi puțin mai complicate pentru cei cu dizabilități. 

Pat electric

Astfel, chiar și procesul oarecum banal de a te da jos din pat se poate complica. Merită să investim într-un pat electric ajustabil care să ușureze această tranziție și să asigure confortul dorit. Diversele modificări aduse unui pat clasic permit urcarea și coborârea în condiții de siguranță și garantează o odihnă de calitate. 

Bare de sprijin

De asemenea, este necesară montarea barelor de sprijin sau a manerelor de siguranță pentru accesibilitate la  grupul sanitar, la duș, sau pentru diverse părți ale locuinței în care persoanele cu dizabilități pot întâmpina probleme. 

Elevator

O altă soluție constă în instalarea unui elevator pentru persoane cu dizabilități. În funcție de nevoi, acestea pot înlătura obstacolul prezentat de scări sau orice alt fel de bariere arhitecturale. În acest context merită să descoperiți cum funcționează și mai ales ce este un lift electric

Transport

Unul dintre avantajele unei țări dezvoltate este posibilitatea de a călători confortabil și rapid către orice destinație. Sigur, nici acum lucrurile nu sunt perfecte, dar pentru majoritatea o excursie cu trenul sau o navetă cu autobuzul nu presupun un deranj exagerat. 

Nu același lucru poate fi spus despre persoanele cu dizabilități. Adesea, trenurile sau autobuzele nu sunt dotate cu rampe speciale sau nu au un loc destinat pentru acești călători. De asemenea, nu toate stațiile de metrou includ lifturi sau alte modalități de transport. 

Automobile modificate

În această situație, transportul individual rămâne o soluție, dar una care necesită  investiții serioase. O mașină sau o trotinetă adaptată persoanelor cu dizabilități motorii se pot dovedi indispensabile. Optimizarea unei mașini prin montarea unei rampe sau prin instalarea unui scaun special pentru șofer se poate dovedi costisitoare, dar libertatea de mișcare asigurată cu ajutorul acestor modificări conferă independența mult visată.

Șoferi/Asistenți

O alternativă constă în angajarea unui șofer personal/asistent, dar asta depinde și de natura dizabilității. Un asistent calificat din punct de vedere medical se poate dovedi necesar în cazurile cele mai severe care trebuie să beneficieze de atenție și îngrijire pe tot parcursul zilei. 

- Publicitate -

8 din 10 români riscă să își piardă dinții de la vârsta de 40 ani

Parodontoza a devenit cea mai întâlnită afecțiune în România, astfel că 8 din 10 persoane care ajung în cabinetul...

Retailerul polonez HalfPrice pregătește un magazin în AFI Brașov

Retailerul polonez HalfPrice pregătește deschiderea unui magazin de două etaje în AFI Brașov. Este a treia unitate din centrele...