5 lucruri pe care trebuie să le știi despre intervenția chirurgicală pentru tratamentul obezității

Obezitatea crește riscul de apariție a unor afecțiuni sau de agravare celor deja existente, motiv pentru care medicii recomandă pierderea în greutate. Te invităm să citești în continuare acest articol pentru a afla informații importante despre intervenția chirurgicală pentru tratamentul obezității.

1. Când să apelezi la intervenția chirurgicală?

Printre persoanele ce apelează la intervențiile chirurgicale pentru tratamentul obezității se află cele care, din diferite motive, se lovesc de imposibilitatea de a pierde în greutate prin intermediul dietelor și sportului. Acest lucru se întâmplă din cauza deficienței de natură metabolică a organismului și se poate rezolva pe cale chirurgicală, la recomandarea medicului specialist. Intervenția se poate face și persoanelor care au afecțiuni osoase agravate de presiunea care se pune pe ele din cauza greutății în exces.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

2. Căror persoane le este indicată intervenția?

Intervenția chirurgicală pentru tratamentul obezității se recomandă în cazul persoanelor care sunt diagnosticate cu obezitate de gradul doi și trei. În cazul celor care au gradul întâi, intervenția reprezintă ultima formă de tratament la care se recurge, după ce s-au încercat alte terapii care s-au dovedit a fi ineficiente. Este posibil ca medicul să recomande intervenția și în cazul pacienților care au afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale sau al oaselor.

3. În ce constă pregătirea pentru intervenție?

În primul rând, medicul solicită teste de sânge și unele investigații pentru a obține informații valoroase despre starea de sănătate a pacientului. Este necesar ca acesta să fie consultat de mai mulți specialiști, printre care cel endocrinolog, gastroenterolog și nutriționist, pneumolog. În plus, este important să beneficieze și de evaluare psihologică. Tratamentul cu anticoncepționale trebuie întrerupt cu minimum 28 de zile înainte ca operația să aibă loc.

4. Ce presupune recuperarea?

În unele cazuri, cei din echipa medicală pot considera că este necesară folosirea sondei nazo-gastrice și a tubului de dren. De regulă, nu se recurge la utilizarea lor. Specialiștii decid care abordare este mai potrivită cu particularitățile pacientului, în vederea recuperării rapide a acestuia. După operație, pacientul este ținut pentru trei ore la Terapie Intensivă. Ulterior, i se permite mobilizarea și hidratarea cu apă plată în cantități mici. Iată ce mai trebuie să știi:

  • Evoluția recuperării pacientului este influențată de cât de repede își va putea relua alimentația și tranzitul intestinal;
  • Recuperarea implică și administrarea de anticoagulante timp de 21 de zile;
  • Persoanele fumătoare și cele care au probleme la nivelul colecistului vor avea parte de unele medicații adaptate necesităților lor.

În general, externarea are loc după aproximativ două zile de la desfășurarea intervenției, iar pacientul trebuie să urmeze un regim alimentar care, pe măsură ce trece timpul, este modificat și diversificat, păstrându-se însă evitarea sau limitarea carbohidraților și a zaharurilor. De asemenea, trebuie să mențină și un stil de viață sănătos ce implică activități fizice pliate pe necesitățile lui.

5. Ce avantaje are intervenția chirurgicală?

Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le oferă intervenția chirurgicală pentru tratamentul obezității constă în faptul că recuperarea are loc în mod rapid, comparativ cu alte metode. Iată ce alte avantaje oferă:

  • Ameliorarea problemelor și afecțiunilor asociate cu obezitatea, cum ar fi  diabetul zaharat, osteoartrita și cele cardiace;
  • Cicatricile sunt de dimensiuni foarte reduse;
  • Durerile sunt, de regulă, minime;
  • Crește stima de sine a pacientului.

In concluzie, intervenția chirurgicală pentru tratamentul obezității este indicată persoanelor care au fost diagnosticate cu obezitate în stadiile doi și trei. O astfel de operație contribuie foarte mult la diminuarea problemelor asociate cu excesul de kilograme și are rol în îmbunătățirea stării de sănătate.

- Publicitate -

Restaurantele Sphera Franchise Group din România au 4 milioane de clienți în fiecare lună

Lunar, restaurantele operate de Sphera Franchise Group în România servesc peste 4 milioane de consumatori. Compania este francizor al...

GapMinder Fund II investește în Parol, startup-ul jurnaliștilor Claudiu Pândaru și Alex Livadaru

GapMinder Fund II, fond de capital de risc dedicat companiilor de tehnologie create în România și în Europa de...