5 lucruri pe care dentistul tău ar vrea să le știi

Te-ai întrebat vreodată, poate chiar în timp ce crănțăneai o bomboană, de exemplu, „oare ce ar crede dentistul meu despre asta?”.

Ei bine, n-o să îți răspundem întocmai la întrebarea asta, însă îți „dezvăluim” cinci lucruri pe care dentistul tău ar vrea să le știi.

  1. Nu, nu ești prea în vârstă pentru aparat dentar

Dinții înghesuiți sau aliniați incorect pot genera frustrări imense și neîncredere în propria persoană – însă e și mai frustrant când adulții refuză să ia în calcul ideea unui aparat dentar, crezând că acest tratament e unul destinat exclusiv copiilor sau adolescenților.

„Păi cum, câți adulți ai văzut tu cu aparat dentar?”. Răspunsul e simplu: mulți! Din fericire, pentru că azi avem de-a face cu o stomatologie ultra-modernă și avansată, tratamentul cu aparat dentar funcționează atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților.

Într-adevăr, durata tratamentului poate să fie ceva mai lungă, însă eficiența este garantată. Pentru că poți avea zâmbetul impecabil și la 15, și la 50 de ani.

  1. Dieta e la fel de importantă precum îngrijirea orală

Da, ai citit bine. E absolut vital să te periezi corect zilnic, de două ori pe zi, cu o periuță moale, să folosești ață dentară și apă de gură.

Dar dinții noștri sunt afectați și de alimentele la care îi expunem înainte să îi curățăm – ce alegem să punem în gură are un efect direct și imediat asupra sănătății.

De exemplu, dacă îți expui dinții zilnic la băuturi carbogazoase, acestea vor avea efecte dezastruase asupra smalțului dentar. Pentru o dantură sănătoasă, e important să ai o rutină corectă, dar și să ai o dietă la fel de corectă.

  1. Nimic nu apare din senin

Poate ai spus și tu până acum că durerea de măsea vine…de la curent. Cu siguranța ți-e cunoscută ideea asta, însă te anunțăm că noțiunea de „a fi tras de curent” e una pur românească; dinții devin sensibili la curent din cauza unor afecțiuni deja existente.

Nimic nu apare din senin – nici durerile dentare, nici sensibilitate, nici sângerările, nici aftele sau abcesele bucale.

Și nimic nu trece din senin – vei avea nevoie de tratament pentru durerile dentare, de abces dentar tratament rapid, de tratament pentru sângerări – dar înainte de a avea parte de tratament, e nevoie de diagnostic, care poate fi pus doar de medicul stomatolog.

Deci, totul pornește de la vizita la stomatolog – vezi cum se leagă toate între ele?

  1. Gura uscată e o afecțiune reală

Tindem adesea să neglijăm afecțiuni gura uscată sau respirația neplăcută. Însă ambele sunt cât se poate de serioase și pot ascunde afecțiuni generale severe.

Xerostomia, de exemplu, (gura uscată) poate veni de la anumite medicamente, de la consumul excesiv de tutun sau cafea, dar poate fi inclusiv genetică – oricum ar fi, e un obstacol imens în fața sănătății orale, pentru că poate cauza complicații severe.

  1. Gânduri despre cafea, tutun și alcool…

Pentru cei mai mulți dintre noi, dimineața ideală începe cu o cafea savurată în tihnă. Dar această băutură miraculoasă – deși are și câteva calități de apreciat – este o mare problemă pentru dentiști, alături de alcool și tutun.

Cafeaua e extrem de acidă și erodează tare ușor smalțul dentar – să nu mai spunem că îl și pătează, iar petele sunt dificil de îndepărtat.

Dacă pentru cafea mai putem face, cumva-cumva, loc în rutină, alcoolul și tutunul trebuie să dispară – aceste vicii sunt teribile și îți pot provoca cancer oral și gură uscată, alături de alte afecțiuni severe. Dacă vrei să alegi un viciu din cele trei, poți rămâne la cafea. Și să-ți clătești gura cu apă după fiecare ceașcă consumată.

Și nu uita: dentistul tău e ca un confident în care trebuie să ai încredere. Pune-i întrebările pe care le ai și scoate de sub preș toate nelămuririle.

Uite încă un lucru pe care dentistul tău vrea să îl știi: nu ar trebui să îți fie niciodată rușine. Nici de întrebările pe care le pui, nici de afecțiunile pe care le ai.

- Publicitate -

Gadgeturi și jucării în locul tradiționalelor haine noi de Paște

Coșul de cumpărături online pentru Paște s-a modificat anul acesta, iar gadgeturile, electrocasnicele, dar și jucăriile sau alte cadouri...

Beko a fabricat peste 45 milioane aparate frigorifice la fabrica din Găești

Fabrica Beko din Găești, județul Dâmbovița, cu o tradiție de peste 50 de ani, locul de origine al frigiderelor...