5 jucării care ajută la dezvoltarea aptitudinilor motrice ale copiilor

Încă de la cele mai mici vârste, copiii încep să-ți dezvolte abilități motrice de bază, precum îndemânarea, coordonarea și atenția. Indiferent de vârsta la care se află, este important să le stimulăm exersarea de astfel de aptitudini, ce stau la baza activităților mai complexe și mai complicate de mai târziu.

Jocurile și jucăriile potrivite fiecărei etape de dezvoltare a copilului se numără printre cele mai iubite, și totodată cele mai la îndemână modalități prin care cei mici își dezvoltă abilitățile motorii fine. Iată care sunt cele mai interesante jucării care ajută la capacitatea creierului celor mici de a controla coordonarea musculaturii mâinilor și degetelor.

  1. Jucării de modelaj cu spumă

Jocurile de modelat se numără printre cele mai interesante și atractive modalități prin care cei mici își pot exersa nu doar creativitatea, ci și abilitățile motrice fine. Pe Educlass.ro găsești jucării educative pentru copilul tău, între care și spumă de modelaj non-toxică. Cu ajutorul unei astfel de jucării care nu lasă urme pe mâini sau haine, micuții de peste trei ani pot crea diverse modele și colaje.  

  1. Jocul cu plastilină

Plastilina se numără, și ea, printre jucăriile ce contribuie semnificativ la dezvoltarea abilităților motrice ale copiilor. Prin apăsare, rupere, alungire sau tragere, cei mici își exersează în mod activ mușchii și degetele mâinilor, astfel de activități ce favorizează agilitatea având un rol important pentru acțiuni ulterioare, între care legarea șireturilor, perierea părului sau scrierea sunt cele mai semnificative.

  1. Jocurile de sortare cu forme geometrice

Jucăriile colorate în care copiii de vârste foarte mici trebuie să aranjeze și să sorteze după forme și culori diverse piese sunt esențiale, la rândul lor, pentru a stimula și a susține activități motorii dintre cele mai diverse. Indiferent dacă este vorba de sortat, stivuit sau de introdus piese în diferite suporturi, astfel de acțiuni îi învață pe cei mici să recunoască forme și culori, dar și coordonarea ochi-mână, concentrarea și vederea spațială.

  1. Ustensile pentru experimente

Diverse seturi cu mici ustensile de jucărie, precum foarfecă de plastic sau tacâmuri de bucătărie îi pot ajuta pe cei mici ca, prin joacă, să exerseze abilități pe care le vor practica mai târziu. De exemplu, ei pot pregăti cu ajutorul unor legume și fructe diferite mâncăruri, în joacă, iar astfel de abilități formate de timpuriu le sunt de folos mai târziu pentru folosirea tacâmurilor, deschiderea cutiilor sau a pungilor cu mâncare de prânz de la școală. O pensetă de jucărie va fi, la rândul ei, utilă pentru a prinde diverse obiecte, ajutând la întărirea musculaturii mâinii.

  1. Titirezul

O astfel de jucărie, ce amintește și părinților de copilăria lor, este deosebit de amuzantă și poate fi luată oriunde la joacă, atât acasă cât și în micile excursii. Este o modalitate prin care micuțul va învăța despre echilibru și prin care îi va fi antrenată coordonarea, aceasta fiind, de altfel, o jucărie ce va oferi momente de amuzament pentru toți membrii familiei!

Cu cât un copil este mai stimulat să-și lucreze musculatura caracteristică articulației mânuțelor mai devreme, cu atât dexteritatea sa va fi mai bună, iar el va deveni tot mai îndemânatic. Pe lângă controlul mai bun asupra mișcărilor, dezvoltarea psiho-motorie adecvată îi ajută pe copii să cunoască mai bine spațiul din jur și să-și rafineze inteligența. Nu ezita, deci, să alegi jucăriile potrivite vârstei copilului tău, pentru a ajuta la formarea tuturor acestor aptitudini!

- Publicitate -