5 idei de jocuri și activități de interior pentru copii

Orice părinte preocupat de îngrijirea copiilor săi știe că jocurile și alte activități desfășurate în aer liber sunt benefice pentru sănătatea acestuia, dar ce te faci atunci când vremea rea sau alte probleme nu îți permit să ieși cu copiii în parc?

Sunt șanse foarte mari ca aceștia să se plictisească mult mai repede stând în casă, de aceea trebuie să ai pregătite o serie de soluții pentru a evita această situație.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Tableta, televizorul sau telefonul nu ar trebui să se numere printre aceste soluții, așa că îți recomandăm câteva jocuri gratis mult mai distractive și eficiente.

1. Găsește obiectul

Este un joc foarte simplu, care le dezvoltă copiilor atenția și simțul de orientare. Pentru asta, trebuie să alegi unul sau mai multe obiecte pe care să le ascunzi în diferite locuri din casă, cerând apoi celor mici să le găsească.

După ce aceștia au început căutările, îi poți ghida dându-le anumite indicații precum „mai aproape” sau „mai departe”, „mai sus – mai jos” etc.  Cei mici vor fi captivați rapid de acest joc și astfel îi poți ține ocupați chiar și câteva ore.

2. Vânătoarea de comori

Scopul este tot găsirea unor obiecte, doar că modul de desfășurare este unul mai sofisticat. Este ideal dacă ai o locuință spațioasă sau dacă locuiești la casă și poți folosi și curtea drept teren de joacă. 

Mai multe obiecte, care sunt „comorile”, se ascund în diferite zone, iar copiii primesc plicuri cu indicii sau chiar hărți, după care să se ghideze. Cu cât jocul este mai complex, cu atât copii vor fi mai captivați de el și nu vor renunța până când nu au recuperat și ultima „comoară”.

3. Curse cu obstacole

Jocul îi motivează pe copii să facă mișcare, lucru extrem de util dacă nu pot ieși afară, unde să alerge în voie. Amenajează un traseu prin casă folosindu-te de orice obiect care crezi că ar putea constitui un obstacol.

De exemplu, le poți cere copiilor să se târască pe sub o masă, să sară peste un scaun răsturnat sau să treacă printr-un „zid” făcut din cutii goale de carton. Regula este să treacă peste fiecare obstacol pentru a obține la final o binemeritată recompensă.

4. Cutia misterelor

Pentru acest joc, ai nevoie de o cutie de carton, mai multe obiecte pe care să le introduci în interiorul ei, un cearșaf sau o față de masă cu care să o acoperi, creioane și hârtie pentru fiecare participant.

Copiii nu trebuie să știe dinainte ce obiecte sunt în cutie, sarcina lor fiind să le ghicească doar pipăindu-le cu mâna, sub cearșaful care acoperă cutia.

Apoi, fiecare va scrie pe hârtie obiectul pe care l-a identificat, iar după câteva runde, se vor compara rezultatele trecute pe foaie cu obiectele ascunse în cutie. Câștigător este cel care a reușit să identifice cele mai multe obiecte.

5. Baba oarba

Acest joc aproape că nu mai are nevoie de prezentare, fiind cunoscut de toate generațiile. În ciuda vechimii sale, baba oarba rămâne un joc extrem de distractiv.

Unul dintre participanți este legat la ochi, iar misiunea sa este să îl prindă pe unul dintre ceilalți jucători. Aceștia sunt liberi să îl ghideze sau să îl deruteze după cum doresc pe cel care este „baba oarba”, iar cel care va fi prins îi va lua locul.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai populare jocuri și activități, însă variantele pe care la ai la dispoziție sunt nenumărate. Important este ca acestea să le capteze atenția copiilor și să-i distreze, ajutându-i totodată să-și consume energia acumulată în timpul petrecut în casă.

- Publicitate -

Jumătate dintre români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn

Stresul este cel mai important factor care afectează calitatea somnului românilor, fiind menționat de 52% dintre respondenții unui studiu...

Ce cheltuieli poți deduce ca PFA? Lista completă și exemple practice

În calitate de Persoană Fizică Autorizată (PFA), trebuie să înțelegi care sunt cheltuielile pe care le poți deduce pentru...