5 greșeli pe care să le eviți atunci când montezi plăci de rigips

Plăcile de rigips au devenit treptat materiale foarte des folosite în lucrări de construcții și amenajări interioare, grație multitudinii de avantaje pe care acestea le oferă. Versatilitatea rigipsului este deja cunoscută, materialul putând fi folosit pentru izolații, pentru construirea pereților interiori sau pentru realizarea scafelor. Este important ca atunci când utilizezi rigipsul să ai în vedere câteva greșeli pe care ar fi bine să le eviți, deoarece acestea pot influența procesul de lucru și rezultatele. Iată care sunt aceste greșeli și cum le poți evita!

Utilizarea unor șuruburi sau dibluri necorespunzătoare

Atunci când montezi plăcile de rigips este nevoie să iei în calcul utilizarea unor șuruburi potrivite. Șuruburile prea lungi sau prea scurte pot deteriora placa, iar diblurile necorespunzătoare pot slăbi fixarea. Acest lucru poate conduce la destabilizarea întregului ansamblu construit cu plăci de rigips, așadar ar trebui să te documentezi puțin cu privire la folosirea unor șuruburi adecvate.

Păstrarea unor spații foarte mari între plăci

Atunci când te ocupi de montajul plăcilor de rigips ar trebui să ai în vedere faptul că nu este permis să lași spații între plăci. Acestea reprezintă slăbiri în material și pot fi foarte periculoase, deoarece pot conduce la cedarea elementelor. În plus, dacă vorbim despre izolații cu rigips, aceste zone de joncțiune pot constitui punți termice prin care este permis schimbul de temperatură cu exteriorul, lucru care influențează negativ percepția vis-a-vis de confort.

Ignorarea instrucțiunilor

Fiecare material de construcții este însoțit de fișe tehnice de produs în care sunt menționate caracteristicile și modul în care produsul poate fi montat sau pus în operă. Deși lucrările care au la bază plăci de rigips sunt relativ ușoare, este important să citești foarte bine aceste instrucțiuni, pentru a fi sigur că proiectul tău este realizat în mod corect.

Folosirea unor plăci de rigips nepotrivite

Plăcile de rigips pot fi de mai multe tipuri, iar în general delimitarea acestora se face în funcție de culoare. Astfel, tot ce trebuie să știi este că pentru fiecare tip de placă de rigips există un anumit indicator de culoare, pe care ar trebui să îl ai în vedere. Plăcile verzi sunt recomandate în spații umede, plăcile albastre sunt recomandate pentru antifonare, în vreme ce plăcile roz sunt pentru izolare termică. Este important ca înainte de etapa de montare plăci de rigips să ai în vedere și alegerea corectă a plăcilor, pentru ca rezultatele proiectelor să fie perfecte. 

Lipsa pregătirii substratului

Ar trebui să știi că plăcile de rigips nu se montează pe substraturi la care nu s-au realizat lucrările de pregătire, deoarece acest lucru ar putea influența negativ rezistența. Este nevoie de curățarea zonelor pe care se va aplica placa de rigips, dar și de reparații aferente (injectare fisuri, gletuire etc.). Chiar dacă rigipsul este un material foarte bun, acest lucru nu înseamnă că el nu a fi afectat de eventualele probleme pe care le poate avea substratul.

Pregătirea substratului asigură așadar durabilitatea lucrărilor, dar și estetica lor. Prin rigips se poate infiltra apa, iar aceasta poate ieși la suprafață în timp, producând pete inestetice, pe care nu le vei putea acoperi cu vopsea. Va fi nevoie să decopertezi tot ansamblul de acoperire pentru a o lua de la capăt, lucru care te va costa timp și bani.

Acestea sunt unele dintre cele mai comune greșeli pe care le poți face atunci când montezi plăcile de rigips și la care ar trebui să fii atent. Lucrează în mod corect și ascultă sfatul specialiștilor pentru că acest lucru te va ajuta să lucrezi eficient și să te bucuri de cele mai bune rezultate!

- Publicitate -

Aproape o treime dintre cei care călătoresc cu autocarul sunt nemulțumiți de autogări

Aproape o treime dintre cei care călătoresc cu autocarul sunt nemulțumiți de calitatea autogărilor, considerându-le nesigure, arată un sondaj...

1 din 7 români consideră că deșeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră

Deșeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre...