5 decizii înțelepte care mențin ridicată valoarea unei mașini noi

Achiziția unei mașini noi este a doua cea mai importantă investiție pe care o facem, după locuință. Dacă o investiție imobiliară își păstrează valoarea în timp, în cazul unei mașini aceasta scade treptat, începând cu momentul în care ai făcut primii kilometri. Există, însă, câteva soluții care te pot ajuta să menții la un nivel ridicat mai mult timp valoarea mașinii.

Alege o asigurare completă

Pe lângă asigurarea obligatorie, fără de care un automobil nu poate circula pe drumurile publice, este mai mult decât inspirat ca pentru o mașină nouă să optezi și pentru o asigurare facultativă, care vine în completarea RCA-ului.

Alege pentru mașina nouă o asigurare de tip CASCO, care acoperă riscul de accidente din vina proprie, dar și pe acela al furtului mașinii, vandalizării sau al unor daune produse de condițiile meteo, inclusiv în caz de grindină sau al deteriorării ca urmare a ruperii de crengi sau prăbușirii unui copac. Îți va fi util să știi ca valoarea acestei asigurări poate varia în funcție de franciza pe care o alegi. Franciza are valoare fixă și este suma pe care o achită asiguratul ca parte a despăgubirii, în cazul producerii de daune.

Respectă datele reviziilor periodice

Toți producătorii de autovehicule recomandă efectuarea unor revizii periodice ale mașinii. Acestea se fac la un anumit număr de kilometri rulați sau anual. Scopul lor este de a menține mașina în parametri optimi de funcționare, dar este și una dintre cele mai bune soluții care păstrează valoarea de piață.

Reviziile trebuie făcute doar la centre service autorizate, de preferat la cele care au licență pentru marca respectivă sau la atelierele reprezentanței. În felul acesta, mașina va fi perfect întreținută, iar consumabilele utilizate vor fi de calitate și perfect compatibile. Un alt aspect important este să notezi în cartea tehnică a mașinii, cu dată și detaliile de identificare ale service-ului, faptul că revizia a fost realizată. 

Citește atent manualul mașinii

Toate mașinile seamănă între ele, în ceea ce privește caracteristicile tehnice și de funcționare, dar există și particularități care fac diferența. Fiecare unitate este livrată de producător cu un manual complet de utilizare, unde sunt menționate toate informațiile necesare de la cele elementare, până la aspecte de finețe.

Manualul este un ghid util pe care este necesar să-l cunoști în amănunt, pentru că în felul acesta vei afla toate detaliile mașinii, de la cele legate tehnice, până la sistemul de lucru al computerului de bord, senzorilor, aspectelor legate de întreținerea curentă și așa mai departe.

Menține mașina curată

Aspectul este primul element care dă valoare mașinii, iar pentru asta este indicat să păstrezi mașina curată, atât în interior, cât și în exterior. Alege mereu soluțiile de curățare adecvate, optează pentru spălătorii profesionale și, cel mai important, curăță mașina regulat sau de fiecare dată când este nevoie.

O bună modalitate de a întreținere aspectul nou al mașinii este să utilizezi ceară specială. Evită soluțiile agresive de curățare, iar dacă optezi pentru un polish, este recomandat ca procedura să fie realizată doar de specialiști.

Alege cu atenție locul unde parchezi mașina

Statistic, pe toată durata de viață a unui autoturism, acesta staționează circa 70% din timp. În consecință, locul de parcare este foarte important și trebuie mereu ales cu atenție.

Evită zonele unde mașina poate fi expusă la accidente provocate de alți conducători auto sau de alte daune (crengi, pomi). Este recomandat a fi evitate locurile agreate de păsări și, de fiecare dată când este posibil, cele în care mașina rămâne expusă direct la acțiunea razelor soarelui pentru un timp îndelungat. Este ideal ca mașina să stea în parcări subterane, acoperite, sau în garaj și, dacă acest lucru nu este posibil, nu ezita să folosești o prelată care să o protejeze de factorii din mediu, mai ales dacă staționează în același loc mai mult timp.

Acestea sunt principalele metode care ajută la păstrarea valorii mașinii tale pentru timp îndelungat. Singurul lucru care mai trebuie adăugat este sfatul de a conduce cu prudență și de a respecta întocmai toate regulamentele rutiere.

- Publicitate -

Ultimele

Piața jucăriilor din România, nivel record de peste 1,7 miliarde lei în 2022

Cifra de afaceri a pieței de jucării din România (producție & comerț) a crescut cu 14% față de 2020...