5 caracteristici ale maşinilor de tuns iarba

În fiecare an se cumpără milioane de maşini de tuns iarba, acestea fiind dispozitive utile pentru întreţinerea gazonului.

Ţinând cont de faptul că o astfel de achiziţie poate fi costisitoare, este de dorit ca alegerea să fie realizată cu atenţie, ţinând cont de caracteristicile maşinii care trebuie corelate cu tipul de teren sau de iarbă care urmează să fie tăiată.

Cele trei lucruri pe care majoritatea oamenilor le doresc de la o maşină de tuns iarba sunt performanţa, confortul şi durabilitatea. Pe lângă caracteristicile tehnice, specialiştii recomandă cumpărătorilor să se asigure că ghidonul şi sistemul de control al vitezei li se potrivesc. Totodată, este important ca maşina de tuns iarba să beneficieze de o perioadă cât mai mare de garanţie.

5 caracteristici ale maşinilor de tuns gazonul

Vom vedea în continuare alte cinci caracteristici pe care le poate avea maşina de tuns gazonul de care cumpărătorii trebuie să ţină cont.

Motorul – Motoarele maşinilor de tuns iarba variază între 140 cc şi 190 cc. Se recomandă să alegeţi un motor mai mare pentru condiţiile de tăiere dificile, cum ar fi iarba înaltă şi umedă. În prezent, există patru tipuri de motoare pentru maşinile de tuns gazonul. Cel mai popular, dar şi cel mai scump, are o supapă laterală care se afla pe partea blocului motor. Pe lângă acesta, pe piaţă a apărut şi motorul cu supape sau came suprapuse, acestea fiind situate în capul cilindrului, exact ca la un motor auto. Producătorul de motoare Briggs & Stratton a introdus recent încă o variantă cunoscută sub denumirea de supapă directă. Cu toate că acest tip de motor costă mai mult, consuma mai puţin, are emisii şi vibraţii reduse, fiind mult mai silenţios.

Modul de manevrare – La unele cositoare acţionarea se face prin apăsare, în timp ce alte modele au facilitatea de întoarcere a roţilor din față sau din spate. Pentru o curte mică (mai puţin de 4.000 mp de gazon), alegeţi o cositoare plată, iar pentru o curte medie sau mare (care are peste 6.000 mp de gazon), alegeţi o cositoare cu autopropulsie. Pentru manevrabilitate uşoară, alegeţi tracţiunea pe faţă. Aceasta vă permite să împingeţi în jos pe mâner şi să ridicaţi roțile din faţă pentru a pivota rapid maşina. Cu toate acestea, dacă terenul este înclinat, se recomandă o maşină de tuns iarba cu tracţiune pe spate. 

Controlul acţionarii – Există patru metode prin care maşinile de tuns iarba facilitează sistemul de acţionare: prin tija metalică (se strânge în contrasensul mânerului), maneta care se poate împinge cu degetul mare, maneta care se strânge cu mâna (asemănătoare frânei de la bicicletă), mâner telescopic care se împinge înainte pentru a creşte viteza sau se slăbeşte presiunea pentru a reduce viteza. Alegerea modului în care controlaţi maşina de tuns iarba influenţează confortul şi manevrabilitatea. Alegeţi acţionarea cu maneta în cazul în care aveţi de realizat mai multe manevre cu mişcări înainte şi înapoi.

Funcţiile maşinii – Maşinile de tuns iarba tratează cosirea în trei moduri: mulcire (tăierea repetată în particule mici), descărcarea ierbii tăiate pe sol sau colectarea acesteia într-un container sau o pungă. Puteţi avea o cositoare care îndeplineşte toate funcţiile sau doar două dintre acestea. Maşinile de tuns iarba cu două funcţii vor avea fie sac şi funcţia de mulcire, fie descărcarea laterală a ierbii şi funcţia de mulcire. Pentru versatilitate cât mai mare, alegeţi o cositoare cu trei funcţii.

Modul de alimentare – Modul în care sunt poziţionate rezervorul de combustibil şi cel de ulei pot fi şi ele caracteristici importante, pentru că uşurează alimentarea, verificarea nivelului uleiului şi completarea acestuia. Capacele şi orificiile rezervoarelor ar trebui să fie amplasate cât mai convenabil şi să fie uşor de deschis şi de închis.

Pe lângă aceste caracteristici de bază, mai sunt şi alte aspecte de care merită ţinut cont: filtrul de aer (ar trebui să fie cât mai mare şi mai eficient pentru terenurile cu mult praf şi murdărie), frâna lamei (permite dezactivarea sistemului de acţionare a cositoarei şi oprirea lamei chiar dacă maşina funcţionează), roţile din faţă pentru o manevrabilitate maximă, roţi înalte în spate pentru deplasarea mai uşoară pe suprafeţele accidentate, etc.

Oricare ar fi caracteristicile maşinii de tuns iarba, cumpărătorul trebuie să se simtă cât mai confortabil cu utilizarea acesteia şi să aleagă modelul care i se potriveşte cel mai bine.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...