Este plăcut să cumperi lucruri noi, însă ideal este să o faci de fiecare dată în mod rațional, cât mai responsabil. Altfel spus, să cumperi doar lucrurile de care ai nevoie sau care îți aduc un avantaj cert.
Evident că poți să te și răsfeți, dar important este să o faci până la un anumit nivel în care bugetul tău nu este afectat în mod prea puternic.
Doar așa vei face „shopping fericit” nu doar în momentul achizițiilor, ci și pe termen mediu și chiar lung.
De ceva timp, românii au acces la variante de cumpărături cu plată eșalonată, adica în rate, prin diverse sisteme de microcreditare inclusiv instant, de tip credit de cumpărături.
Este diferit de creditul de nevoi personale, în sensul că folosești sumele direct în magazine, exact atunci când ai nevoie – și, când este cazul de costuri (dobânzi, taxe), acestea se aplică doar pentru suma consumată, doar în perioada în care este susținut împrumutul (până la rambursarea completă a respectivei sume).
Cu card de credit sau cu plata esalonata prin altfel de sisteme inovative, iată avantaje pentru astfel de credite rapide de mică valoare, pentru cumărăturile tale:
1. Resimți mai puțin puternic impactul pe termen scurt asupra bugetului tău de venituri și cheltuieli. Practic, când cumperi o pereche de pantofi sau o piesă de mobilier, ai mai multe luni în care se împarte cheltuiala. Este și normal, dacă te gândești că vorbim despre bunuri de folosință ceva mai îndelungată, nu despre alimente sau servicii consumate rapid. Totul pare mai ieftin, deși plătești de fapt prețurile integrale.
2. Sistemul este avantajos și pe plan psihologic, căci scapi de stresul unui buget foarte strâmt și eviți acele momente până la salariu când pur și simplu nu mai ai bani și trebuie să te restrângi în mod forțat de la alte cheltuieli necesare, apelând poate la alte variante de creditare mai puțin avantajoase (sau, și mai rău, la împrumuturi de la rude sau prieteni…).
3. Poți face o planificare mai bună a cheltuielilor pe termen mediu. Știi că lunar ai de plătit anumite rate și poți ajunge mai responsabil(ă) cu cheltuielile. Într-un fel, conștientizezi mai bine costurile, pentru că îți sunt evidențiate în fiecare lună, până când plătești și ultimele rate.
4. Poți să nu mai amâni anumite nevoi sau dorințe puternice. În loc să te bucuri mereu abia după ce ai economisit suficient, te bucuri în avans de bunurile cumpărate. Dacă acționezi corect, te poți chiar responsabiliza, pentru că știi că nu este de glumit cu ratele la bancă sau la un IFN, acestea trebuie plătite înainte de orice. Ai nevoie de un bun management al cheltuielilor, pentru ca totul să fie în ordine.
5. Online sau offline, poți profita de super oferte, chiar și când nu ai bani. Poate fi vorba despre Black Friday sau despre alte campanii promoționale cu super discounturi. Te bucuri de reduceri, profiți de ofertele tale preferate la diverse bunuri din magazine. Cumperi acum, beneficiezi de mega oferte promoționale, plătești mai târziu, în rate. Dacă ai avut parte de discounturi foarte generoase, atunci vei ajunge în ansamblu să faci chiar economii. Este important totuși să cumperi doar produsele de care ai nevoie sau pe care crezi că merită să le achiziționezi, fără a cădea în extrema în care promoțiile te seduc să faci shopping mai puțin rațional.