46% dintre românii din urban sunt dispuși să se vaccineze împotriva COVID-19

Doar 46% dintre români din mediul urban sunt dispuși să se vaccineze împotriva COVID-19, în timp ce aproximativ un sfert (27%) nu au luat o decizie în privința vaccinării.

Pe de altă parte, 27% declară că nu sunt de acord să se vaccineze în prezent.

Totuși, pe termen mai lung, 85% dintre românii din mediul urban s-ar vaccina împotriva COVID-19, chiar dacă o bună parte și-ar dori să mai aștepte o perioadă pentru a se convinge că vacinul este eficient sau sigur.

Astfel, 40% declară că s-ar vaccina imediat ce vaccinul ar fi disponibil, în timp ce aproape 2 din 10 români (18%) își propun să se vaccineze doar după ce vaccinul a fost administrat unui număr suficient de mare de persoane pentru a se asigura că nu există efecte adverse pe termen scurt.

De asemenea, un alt segment important (26%) declară că ar aștepta cel puțin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu și lung ale vaccinului. Doar 15% refuză să se vaccineze.

Ce preocupări legate de vaccinare au românii

Principalele preocupări legate de vaccinarea împotriva COVID-19 vizează eficiența vaccinului la mutațiile viitoare ale virusului (80%), reacțiile adverse imediate (76%), dar și capacitatea statului de a imuniza populația în timp util (76%).

Cu toate acestea, populația are încredere în noile vaccinuri și majoritatea respondenților (82%) consideră că vaccinul va grăbi sfârșitul epidemiei și acceptă faptul că vaccinul a putut fi dezvoltat atât de repede folosind tehnologii de ultimă generație (84%).

Dintre vaccinurile existente pe piață în acest moment, cea mai mare acceptabilitate o are vaccinul produs de Pfizer, vaccin disponibil și în România.

Toate cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna și Oxford AstraZeneca) au o acceptabilitate de peste 70%.

Datele fac parte dintr-un studiu realizat de iSense Solutions pe perioada epidemiei de coronavirus pentru înțelegerea comportamentului românilor.

- publicitate -

trebuie să citești