41% dintre români nu își doresc intermedierea unui agent imobiliar

Aproape jumătate (41%) dintre români nu își doresc implicarea unui agent într-o tranzacție imobiliară, relevă un studiu efectuat, în luna martie 2020, de către portalul Romanian.Realestate.

În ceea ce privește aspectele determinante într-o tranzacție imobiliară, amplasarea proprietății contează în cazul a 84% dintre respondenți, prețul – pentru 69%, suprafața – pentru 57%, iar apropierea față de diferite puncte de interes cum sunt supermarketuri, farmacii, restaurante etc. contează pentru 50% dintre clienți.

În ceea ce privește evoluția pieței rezidențiale până la finalul lui 2020, din punct de vedere al numărului de tranzacționări și al prețului imobilelor, compania estimează că numarul de tranzacționări va fi mai mic cu circa 15-20% comparativ cu 2019. În privința prețului imobilelor nu poate fi anticipată evoluția, aceasta depinzând de mai mulți factori necunoscuți la acest moment, însă, ca medie, o ușoara scădere este un scenariu probabil.

Printre cele mai importante așteptări pe care le au într-un proces de tranzacționare, clienții au menționat și:

(1) un agent care să le înțeleagă exact nevoile și astfel să îi ajute să economisească resurse – 36%;

(2) promovarea proprietății pe cât mai multe canale offline și online – circa 35%;

(3) promptitudine – aproximativ 31%;

(4) experiența agentului – 21%;

(5) o evaluare corectă a proprietății – circa 19%;

(6) ajutorul oferit de agent în procesul de negociere – 18%;

(7) o ședință foto profesionistă – doar 8%;

(8) brand-ul agenției imobiliare – sub 3%. 

Ce fel de proprietăți imobiliare preferă românii

Conform studiului, doar 19% dintre respondenți își doresc să cumpere o proprietate ca investiție, și nu pentru uz personal.

De asemenea, 70% dintre persoanele care au fost incluse în cercetare își doresc să cumpere imobile în centrul Capitalei sau în nord, inclusiv în zonele limitrofe, 74% sunt în căutarea unor spații mai mici de 120 mp, 77% doresc să achiziționeze apartamente, nu case, iar 82% vizează apartamente cu două sau trei camere.

În ceea ce privește preferințele pentru anul de construcție, circa 20% sunt interesați de imobile construite înainte de cutremurul din 1977, iar aproximativ 20% tranzacționează doar imobile nou-construite. 

Un alt rezultat al cercetării relevă și o putere de cumpărare destul de scăzută, cu 61% dintre respondenți care au declarat că țintesc unități cu o valoare sub 100.000 euro, în timp ce numai 7% tranzacționează imobile de peste 250.000 euro. 

- Publicitate -

Marea majoritate a românilor consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună

Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de...

3 din 4 români ar vrea să-și renoveze locuința în 2025. Buget mediu de 9.000 de lei

Renovarea locuinței este o prioritate pentru mulți dintre români în acest an, arată un studiu Raiffeisen Bank. 3 din...