Jucăriile sunt cea mai importantă metodă de învățare de care copii pot beneficia. După ce vei afla acest lucru, te vei gândi întotdeauna de două ori înainte să alegi următoarea jucărie pentru copilul tău.
Există o mulțime de variante de jucării care le oferă celor mici o experiență directă cu lumea. În acest fel, sunt absorbite informații unice și sunt dezvoltate abilități diferite.
Multe jucării au specificat pe ambalaj vârsta recomandată a copilului. Deoarece fiecare copil se dezvoltă în ritm propriu și în mod diferit, aceste recomandări sunt doar de natură generală.
Cel mai bine este să te raportezi la stadiul de dezvoltare al copilului tău, la interesele pe care le are și să alegi acele jucării care îl vor stimula să își folosească imaginația, creativitatea sau abilitățile de rezolvare a problemelor.
Vârsta copilului este importantă în special atunci când vorbim despre siguranța lui. O jucărie ce conține piese mici, care pot fi înghițite, reprezintă un pericol și nu ar trebui să fie niciodată oferite unui bebeluș.
Bebelușii se vor dezvolta în timpul interacțiunilor cu părinții sau cu alte persoane care îl îngrijesc. Ei se bucură atunci când privesc fețele celor din jur sau când le aud vocea, deoarece le oferă un sentiment de siguranță.
Utilizarea unor animăluțe de pluș, a unor jucării muzicale sau a celebrelor zdrăngănitoare, sunt mult mai interesante atunci când faceți acest lucru împreună.
Copii mici adoră să se joace cu jocuri educative, cuburi de lemn sau instrumente muzicale simple, pe care le pot acționa foarte ușor.
Copii mai mari vor să își dezvolte imaginația și creativitatea, așa că le place să rezolve probleme.
Puzzle-urile, activitățile art&craft sau jocurile în echipă sunt și ele alegeri bune pentru copiii cu vârste peste 3 ani.
Iată care sunt cele mai importante tipuri de jucării recomandate pentru dezvoltarea copiilor:
- Jocurile de construcție
Dacă îți dorești să stimulezi dezvoltarea creierului copilului tău, într-un mod pozitiv, atunci oferă-i cuburi de lemn și jocuri de construcție. Studiile arată faptul că oferirea de jocuri de construcții copiilor de 3-5 ani, îi va ajuta să se descurce mai bine la matematică, în special în clasele 5-8. Jocurile de construcții sunt disponibile în multe variante, începând cu clasicile cuburi de lemn și continuând cu Lego sau jocuri ce conțin unelte adevărate în miniatură, cu ajutorul cărora se pot monta împreună piese, cu ajutorul unor șuruburi și piulițe de jucărie.
- Jucării muzicale
Expunerea copiilor la muzică încă de când sunt în uterul mamei, oferă o mulțime de beneficii pe termen lung. Muzica poate ajuta la dezvoltarea memoriei, la îmbunătățirea abilităților sociale, dar și la stimularea creativității.
Când sunt mici, copiii adoră jucăriile muzicale atât datorită sunetelor liniștitoare cât și datorită culorilor atractive.
- Jocuri de imaginație
Atunci când oferă lucrurilor și obiectelor însușiri pe care acestea nu le au, copiii își pun la contribuție imaginația, reușind să creeze povești foarte complexe.
Prefăcându-se, cei mici experimentează diverse situații și contexte, care îi vor ajuta să se descurce cât mai bine în lumea adulților. Ei pot învăța în acest fel despre luarea deciziilor, dar pot și exersa abilitățile sociale.
- Seturi art & craft
Dă-i copilului tău o foaie și niște creioane colorate, iar el va ști imediat ce trebuie să facă cu ele. Învață-l cum să folosească o foarfecă sau cum poate lipi diverse lucruri, deoarece aceste activități îl vor învăța cum să își dezvolte creativitatea și dexteritatea.
Plastilina, mărgelele, seturile de pictură sunt doar câteva dintre jucăriile art & craft care îl vor atrage pe cel mic.
Jucăriile care susțin dezvoltarea copiilor, îi stimulează pe aceștia să descopere lumea din jurul lor, să trăiască experiențe noi, să construiască abilități sociale și emoționale, în timp ce se află în mijlocul unor activități extrem de amuzante și distractive.
Asigură-te că îi oferi celui mic timpul necesar și jucăriile adecvate, astfel încât să se poată dezvolta sănătos și armonios.