4 provocări pentru cultivatorii de floarea-soarelui – cum te pregătești eficient pentru sezonul viitor

Cultura de floarea-soarelui are, în general, un randament ridicat, însă numai atunci când cultivatorii implementează practici agricole adecvate și gestionează eficient provocările specifice acestei culturi. 

Află care sunt cele mai comune provocări cu care se confruntă chiar și cultivatorii experimentați și cum să le depășești.

1. Alegerea hibrizilor potriviți

Alegerea hibrizilor de floarea-soarelui ar trebui să se facă în special în funcție de zona de favorabilitate, sistemul de producție și obiectivul de producție. 

Conform Manualului de fitotehnie scris de Conf. univ. dr. Viorel Ion și publicat în 2010, în România există șase zone care asigură condiții prielnice pentru cultura de floarea-soarelui:

  • Zona I: Câmpia Română și Dobrogea, în special pe solurile de tip cernoziom și Câmpia de Vest;
  • Zona II: Lunca Dunării;
  • Zona III: Câmpia Română și Dobrogea, pe suprafețe care nu sunt irigate, cu soluri de tip preluvosoluri roșcate și cernoziomuri, iar în Dobrogea și pe soluri balneare.
  • Zona IV: Câmpia Găvanu-Burdea (cu asociații de vertisoluri), Câmpia Leu-Rotunda și Câmpia Pleniţa, cu cernoziomuri levigate și preluvosoluri roșcate;
  • Zona V: Câmpia Jijiei, podișul Bârladului și Câmpia Transilvaniei;
  • Zona VI: Podișul Moldovenesc, Piemonturile Vestice și Piemontul Getic sudic.

Trecând la sistemul de producție, poți alege:

  • Clearfield® care se bazează pe folosirea unor hibrizi de tip Clearfield, adaptați la condițiile de mediu (Coloris CL).
  • Clearfield® Plus care se bazează pe folosirea unor hibrizi de calitate de tip Clearfield® Plus, precum Loris CLP.

În ceea ce privește obiectivul de producție, aici trebuie să ne gândim la întrebuințările culturii de floarea-soarelui. Poți alege să cultivi floarea-soarelui hibrizi pentru producerea de ulei tradițional sau hibrizi pentru producerea de ulei tip “high oleic”   .

Totuși, acestea nu sunt singurele criterii de care să ții cont. Aspecte la fel de importante în alegerea hibrizilor sunt și toleranța la boli, rezistența ridicată la condițiile de stres sau potențialul de producție. De aceea, ca să te asiguri că faci o alegere potrivită și profitabilă, te poți folosi de AgSolutions Finder – o platformă special concepută în acest sens, care te ajută să alegi hibrizii în funcție de zona în care vei planta, perioadă și condițiile de semănat. 

2. Optimizarea arhitecturii plantelor

După alegerea hibrizilor, chiar și atunci când te-ai decis asupra unora cu potențial de producție ridicat, există o măsură pe care o poți implementa pentru optimizarea acestui potențial. Cum arhitectura plantelor este influențată de condițiile locale (cum ar fi tipul de sol, clima, precipitațiile și expunerea la soare) care pot varia, poate fi dificil să găsești un echilibru perfect între nevoile plantelor și condițiile mediului.

Soluția? Produsul Architect®, de exemplu, care nu este doar un regulator de creștere, ci are și efecte de fungicid. Acesta contribuie la îmbunătățirea arhitecturii plantelor prin construirea unui metabolism mai bun, dezvoltarea unui sistem radicular mai puternic si plante cu înălțime mai redusă, diminuând riscul apariției fenomenului de cădere. Acesta din urmă este o provocare majoră pentru cultivatorii de floarea-soarelui, deoarece se referă la înclinarea sau căderea plantelor și poate avea un impact semnificativ asupra producției și calității recoltelor. 

De asemenea, Architect® asigură și controlul unor boli care pot compromite mare parte din recoltă, precum Phoma, Phomopsis, Alternaria etc.

3. Bolile agresive

Cu toate că Architect® contribuie la controlul unor boli care pot afecta cultura de floarea-soarelui în prima perioada de vegetatie, pentru combaterea intensivă a bolilor agresive – în mod deosebit putregaiul alb – este necesar să folosești o schemă de tratament completă care să conțină fungicide revoluționare cu spectru larg de acțiune, așa cum este și Pictor® Revy. Acest produs combină două substanțe active de top: Revysol®, care oprește creșterea miceliului, și boscalid, care blochează germinația sporilor. Acestea acționează în mod sistemic și protejează eficient culturile de boli floarea-soarelui precum pătarea neagră și pătarea brună a tulpinii, putregaiul alb sau alternarioza.

De asemenea, pentru a evita dezvoltarea formelor de rezistență, este recomandată și alternarea fungicidelor cu moduri diferite de acțiune. Explicația este simplă: dacă un singur fungicid cu un mod de acțiune specific este aplicat în mod repetat, agenții patogeni se adaptează și devin rezistenți la acel produs. În acest sens, alternarea fungicidelor cu moduri de acțiune diferite ajută la întreruperea acestui ciclu de adaptare, reducând astfel riscul dezvoltării de tulpini rezistente.

4. Buruienile problemă

Pentru că nu numai combaterea bolilor reprezintă o provocare pentru cultivatori, ci și buruienile, este important să iei măsuri și în acest sens. Așa cum știi, principalul efect negativ cauzat de buruieni este concurența pentru resursele abiotice (lumină, apă, elemente nutritive din sol) cu plantele de cultură, și necombătute la timp, acestea pot provoca pierderi chiar și de 80% din cultură.

Lupoaia, de pildă, fiind o plantă parazită ale cărei semințe germinează în prezența unui produs biochimic secretat de rădăcinile de floarea-soarelui, consumă nutrienți direct de la planta gazdă și nu din sol. În același timp, Sorghum halepense, Ambrosia artemisiifolia și celelalte specii de buruieni, care își extind teritoriul destul de repede, sufocă planta gazdă, floarea-soarelui, și, astfel, întârzie dezvoltarea culturilor. 

Cum poți evita asta? Prin alegerea unui sistem de cultivare Clearfield® sau Clearfield® Plus, de exemplu.

Pentru un rezultat și mai bun în combaterea buruienilor, alege erbicidul potrivit sistemului de cultivare practicat. Mai exact, dacă alegi sistemul de cultivare Clearfield®, atunci optează pentru Pulsar® 40 – un erbicid care combate chiar și cele mai problematice buruieni printr-o singură aplicare.

Dacă, în schimb, alegi sistemul de cultivare Clearfield® Plus, atunci poți opta pentru erbicidul Pulsar® Plus care asigură combaterea buruienilor în curs de răsărire și a unui nou val de buruieni, plantele nedorite fiind eliminate la 7-14 zile de la aplicare.

În concluzie, succesul unei culturi de floarea-soarelui depinde de mai multe aspecte. De la alegerea hibrizilor potriviți la combaterea bolilor și buruienilor problemă, fiecare pas este important și poate influența direct producția finală.

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...