Una dintre cele mai comune griji, astăzi, este modul prin care poți face economii și cum creezi un fond de urgență, însă fără a renunța la confort. Nu există o regulă care să vizeze fiecare persoană, pentru că nevoile și dorințele sunt diferite. Însă, sunt câteva mijloace la îndemână pentru mulți dintre noi care te pot ajuta și pe tine să economisești din activitățile obișnuite, chiar și cele zilnice.
1. Verifică promoțiile și ofertele electrocasnicelor
Electrocasnice sunt o investiție pe termen lung, indiferent că sunt cele mici de bucătărie sau cele moderne, cum ar fi un aspirator robot. Pentru că unele dintre ele includ funcții vitale pentru un plus de confort, și prețul lor este mai ridicat. Înainte de a comanda electrocasnicele, pornește un proces care implică răbdare și multă atenție, în special când există campanii promoționale la magazinele specializate.
Mai mult decât atât, asigură-te că profiți de fiecare beneficiu pe care unii producători le pun la dispoziție odată cu achiziționarea unor electrocasnice. Spre exemplu, atunci când vine vorba de transport gratuit sau montare. Dacă vrei să îți schimbi aparatul de aer condiționat cu unul care are o performanță mai ridicată, atunci vânează oferte aer conditionat cu montaj inclus, pentru a te scăpa de grija montajului și a avea siguranța că aparatul funcționează în mod optim.
Procedează în același fel și când vine vorba de transportul unui frigider sau al unei mașini de spălat, dacă stai la etajul 10. Îți va fi mult mai ușor când distribuitorii îți asigură transportul chiar la ușă, atât în privința costurilor, cât și a siguranței.
2. Consumă inteligent electricitatea
De câte ori ți s-a întâmplat să pleci de acasă și să lași un bec aprins sau încărcătorul de la laptop tot în priză, chiar și după ce s-a încărcat? Sunt acțiuni nesemnificative, dar dacă ești atent la consumul lor, în timp te pot scuti de bani la factura de electricitate.
Folosirea energiei electrice în mod inteligent contribuie la procesul de economisire, însă rezultatele se văd în timp. Astfel, pe lângă becurile stinse când pleci de acasă, încearcă și următoarele:
- folosește funcția de „consum redus” a televizorului pentru a regla intensitatea luminozității;
- taie ingredientele în bucăți mici atunci când folosești cuptorul pentru un proces de gătire mai scurt;
- folosește mașina de spălat rufe la 30 de grade la un ciclu de spălare, pentru că poți economisi și cu 40% față de programele cu temperaturi ridicate;
- instalează un cap de duș cu un debit scăzut pentru a evita risipa de apă;
- înlocuiește becurile tradiționale cu cele LED, pentru a economisi și cu până la 90% energia electrică.
3. Folosește un plan alimentar săptămânal
Risipa alimentară este un subiect des discutat, însă nu de multe ori și prioritizat. Dacă și tu te-ai confruntat măcar o dată cu scenarii în care mâncarea s-a stricat în frigider doar pentru că nu ai avut chef să gătești, înseamnă că ai nevoie de un plan alimentar.
Acesta nu doar că te ajută să faci cumpărături inteligent, strict pentru ce ai de gătit într-un buget impus, ci îți oferă și un echilibru în dietă. Creează un astfel de plan pornind de la ce alimente ai deja acasă și ce crezi ca ai găti într-o săptămână, în funcție de timp și disponibilitate.
Cu un astfel de obicei, vei observa că bonul de cumpărături este redus, iar bugetul alocat meselor săptămânale devine și el mai mic. Printr-o activitate recurentă, poți să îți gestionezi astfel finanțele și să cheltui într-un mod inteligent banii în alte activități.
Acestea sunt doar trei activități obișnuite care te pot ajuta să economisești într-un mod surprinzător. Astfel, creează un obicei sănătos de a regândi modul în care cumperi produse și alimente, dar și felul în care consumi energia acasă, iar contul tău de economii poate să crească.