Condițiile locului de muncă influențează într-o măsură importantă productivitatea, indiferent că este vorba despre un spațiu de birouri, o zonă comercială sau o hala de producție, iar angajatorul are obligația de a oferi un mediu sănătos, sigur și fără riscuri pentru salariați.
Calitatea aerului din interior
Este un fapt dovedit și recunoscut acela că sunt frecvente situațiile în care aerul din spațiile închise este mai poluat decât cel exterior. Cauzele pentru care se produce acest fenomen sunt multiple, dar atunci când este vorba despre zonele de lucru, indiferent de tipul acestora (birouri sau hale industriale) situația poate avea repercusiuni asupra sănătății angajaților. Mai mult, o calitate slabă a aerului poate duce la dureri de cap sau oboseală și va scădea capacitatea de concentrare, ceea ce poate fi riscant pentru anumite activități la locul de muncă.
Cele mai multe dintre spațiile interioare, în care lucrează un număr mare de oameni, beneficiază de sisteme de climatizare, dar chiar și așa, o calitate cu adevărat bună a aerului interior nu se poate obține decât prin utilizarea constantă a ventilatoarelor industriale. Acestea au rolul de a elimina rapid noxe, particule poluante și fum, păstrând pe lângă prospețimea aerului și o mai bună igienă a interiorului. Indiferent de tipul de loc, acestea sunt ușor de montat, sunt fiabile și adaptabile la necesități. Pentru a fi cu adevărat eficient, un astfel de sistem, trebuie să aibă o capacitate de extragere a aerului, direct proporțională cu volumul spațiului pe care îl deservește.
Iluminarea adecvată
Toate spațiile interioare, de la cele comerciale, la zonele de birouri și halele de producție au nevoie de o bună iluminare interioară, acesta fiind una dintre condițiile desfășurării în bune condiții a activităților indoor, indiferent de tipul lor. Iluminarea insuficientă sau inadecvată obosește ochii, scade randamentul și crește incidența erorilor, mai ales atunci când este vorba de produse manufacturate.
O iluminare corectă se poate realiza și cu un consum mai redus de energie, prin alegerea unor surse de lumină destinate fiecărui loc de muncă, adaptate pentru diferite tipuri de activități și prin utilizarea unor becuri economice pentru iluminarea ambientală. Sistemele automate și senzorii de mișcare pentru spațiile mai puțin utilizate pot eficientiza, în plus, consumul. Este la fel de utilă și alegerea unor becuri care să genereze lumină caldă, neutră sau rece, în funcție de tipul activității.
Spațiul pentru recreere
Pauza de masă și pauzele voluntare, din cursul programului de muncă, nu trebuie văzute ca o pierdere a timpului de lucru. Un angajator inteligent va încuraja pauzele, pentru că acestea sunt în măsură să crească productivitatea, motivația și capacitatea de concentrare.
Crearea unui spațiu adecvat pentru pauza de masă și pentru scurte momente de relaxare pentru angajați este un demers cu multiple avantaje inclusiv pentru angajator. Pauza crește concentrarea asupra muncii, detensionează și reduce stresul provocat de suprasolicitare, reduce oboseala oculară, crește creativitatea. Este adesea un moment de reevaluare a obiectivelor și priorităților și ajută la prevenirea durerilor de spate generate de poziția la locul de muncă. Există nenumărate dovezi susținute de studii, care arată că pauzele, mai scurte sau mai lungi, sunt un amplificator al eficienței angajatului. În plus, toți angajații vor lua cel puțin două, trei pauze de 10-15 minute, la intervale mai mari sau mai mici de timp, pe parcursul orelor de program, când vor face altceva decât munca lor.
Aceste condiții sunt minimum necesar pentru a stimula activitatea. Lor li se adaugă un ambient confortabil din punct de vedere al temperaturii, crearea unui cadru sonor adecvat, prezența plantelor verzi și încurajarea interacțiunii dintre angajați ca soluție pentru soliditatea și unitatea echipei.