2023 va fi un nou an record pentru agricultura românească

Pentru 2023, analiștii KeysFin estimează continuarea creșterii sectorului agricol din România și depășirea recordului atins în 2022, până în apropiere de pragul de 80 miliarde de lei cifră de afaceri cumulată pentru companiile agricole.

Creșterea se bazează și pe estimările de majorare a producției anuale de cereale cu 24% în 2023, fiind al treilea cel mai mare avans anual dintre statele membre ale UE.

Anul trecut, cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat a doua cea mai mare creștere nominală anuală din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungând la maximul istoric de 68 miliarde lei.

Dintre cele 26,5 mii de companii care și-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 16,7 mii au avut profit (63%), în timp ce 7 mii au înregistrat pierdere (26,3%), iar restul au înregistrat un rezultat nul în 2022.

În ceea ce privește topul celor mai mari companii cu profil agricol, REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR ROMSILVA a ocupat și în 2022 poziția fruntașă, după cea mai mare creștere nominală anuală din top 20, de 831 milioane de lei, la 3,1 miliarde de lei (4,6% din total).

Pe locurile 2 și 3, după cifra de afaceri, s-au situat PROMAT COMIMPEX SRL cu 1,65 miliarde de lei și AGRO-CHIRNOGI SA cu 1,6 miliarde de lei în 2022.

Cele mai mari avansuri procentuale anuale din top 20, de 185%, respectiv 136% au fost înregistrate de EUROSEMAGRO COMPANY SRL și de AGROPEC DIONIS SRL.

CITEȘTE ȘI: Chimpex a inaugurat un nou terminal de cereale în Portul Constanța

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...