2020 a adus mai puține insolvențe, dar cu impact mai mare în economie

Facilitățile fiscale și închiderea tribunalelor în pandemie au făcut să scadă cu 42% numărul companiilor de impact care au accesat insolvența (de la 139 în 2019 la 80 în 2020), conform unei analize CITR.

Cu toate acestea, impactul economic al proiectelor de insolvență și restructurarea au fost în creștere: valoarea activelor acestor companii fiind de 1,5 mld. euro, cu 28% mai mare decât în anul 2019, iar numărul total de locuri de muncă afectate este de 11.717.

De asemenea, aceste companii au o valoare a cifrei de afaceri de 937 mil. euro, cu 24% mai mult comparativ cu cifra anului 2019.

Numărul companiilor care accesează insolvența, scădere continuă de șapte ani

Conform analizei CITR, în 2020 au intrat în insolvență și restructurare în medie 7 companii de impact lunar, puțin peste jumătate din numărul înregistrat anul precedent.

Sectoarele de activitate cu cele mai multe companii de impact intrate în insolvență și restructurare sunt: industrie (26%), comerț (14%), energie (10%) și agricultură (10%).

Muntenia (87%), Transilvania (7%), Sud-Est (3%) sunt regiunile cu cel mai mare procent de companii de impact care au intrat în insolvență și restructurare, în funcție de valoarea activelor imobilizate.

Județele cu cele mai multe companii afectate sunt: București și Ilfov (40%), Brașov (6%) și Cluj (5%)

A scăzut numărul firmelor noi

Pandemia a avut efecte și asupra inițiativelor antreprenoriale – tot mai puțini români au decis să își deschidă o afacere în 2020: datele ONRC arătă o scădere de aproape 19% a numărului de companii înființate comparativ cu 2019.

Cei mai descurajați au fost antreprenorii din domeniile: agricultură, silvicultură şi pescuit (-52%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-51%), industria prelucrătoare (-40%), asigurări sociale din sistemul public (-33) și hoteluri și restaurante (-29%).

- Publicitate -

Ungurii de la KÉSZ au autorizație de construire pentru ansamblul Corallis Apartments

KÉSZ a obținut autorizația de construire pentru proiectul rezidențial Corallis Apartments, situat pe malul Lacului Grivița, în zona Petrom...

De ce surfingul este potrivit pentru copii: o aventură sănătoasă și educativă

Surfingul este o activitate captivantă și plină de adrenalină care a câștigat popularitate în rândul copiilor și părinților deopotrivă....