2 din 3 români ar plăti în plus pentru acces la servicii medicale mai bune

Românii își doresc un acces mai rapid și o calitate mai ridicată a serviciilor medicale, potrivit Barometrului UNSAR-IRES.

Astfel, peste 70% dintre respondenți ar aloca sume suplimentare pentru a beneficia de servicii de recuperare medicală, intervenții chirurgicale, spitalizare sau analize de laborator.

Între 56% – 65% ar plăti în plus pentru pentru ambulatoriu de specialitate, servicii de medicină primară, imagistică medicală sau îngrijire la domiciliu.

În funcție de categoria de venituri, această disponibilitate pentru a plăti mai mult în schimbul unor servicii de calitate mai ridicată este declarată inclusiv de românii cu venituri mai reduse.

Și în cazul spitalizării într-un spital de stat, românii ar plăti în plus pentru condiții mai bune de internare (67%), proceduri medicale mai complexe (56%) sau un anumit medic (49%).

Alte servicii menționate se referă la: analize de laborator/imagistică, profesionalismul personalului medical, respectarea programărilor, aparatură modernă, intervenții chirurgicale.

În funcție de categoria de vârstă, o disponibilitate mai mare pentru a plăti suplimentar pentru servicii mai bune de spitalizare o au persoanele între 18-30 de ani.

Pandemia de COVID-19 a adus modificări în percepția românilor asupra riscurilor legate de sănătate și boli, deoarece 42% dintre respondenți declară că pandemia le-a crescut interesul pentru asigurările voluntare de sănătate, cu 14% mai mult față de anul anterior.

- publicitate -

trebuie să citești