16% dintre români au achiziționat un produs contrafăcut

La nivel european, aproape 1 din 10 oameni (9%) au declarat că au fost induși în eroare în sensul achiziționării de produse contrafăcute.

România a înregistrat a doua cea mai mare proporție de consumatori înșelați, în urma Bulgariei (19%) și înaintea Ungariei (15%). În schimb, Suedia (2%) și Danemarca (3%) prezintă cele mai mici cifre din UE.

Mai mult de o treime dintre europeni (33%) s-au întrebat dacă un produs pe care l-au cumpărat este original.

Interesant este că produsele contrafăcute reprezintă 6,8% din importurile UE, respectiv 121 de miliarde euro, potrivit unui studiu comun realizat de EUIPO și OCDE.

IMM-urile sunt cele mai afectate de încălcarea dreptului de proprietate

Potrivit datelor EUIPO, 1 din 4 IMM-uri din Europa susține că a suferit din cauza unei încălcări a drepturilor de proprietate intelectuală, procentul atingând 19,5% în România.

Întreprinderile care dețin mărci sau brevete au raportat pierderi ale cifrei de afaceri (33%), afectarea reputației (27%) și pierderea avantajului competitiv (15%), din cauza încălcării drepturilor de proprietate intelectuală.

Totuși, în prezent, mai puțin de 9% dintre toate IMM-urile din UE dețin drepturi de proprietate intelectuală înregistrate.

IMM-urile care dețin brevete, desene/modele industriale sau mărci au un venit cu 68% mai ridicat per angajat decât cele care nu dețin DPI.

- Publicitate -

Peste 1.000 de camere de hotel noi vor fi disponibile în București până în 2027

Până în 2027 Bucureștiul ar putea avea aproximativ 1.000 de camere noi, reprezentând hoteluri pe toate segmentele, de la...

Salariile medii s-au triplat de la aderarea României la Uniunea Europeană

De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special în ultimii 8 ani, salariile din România au...