1 din 3 companii, afectate de creșterea tarifelor la energie. 70% afectate de război

Nivelul de încredere al managerilor români a scăzut în a doua parte a acestui an, până aproape de nivelul de la finalul anului 2020, la 44.4, însă rămâne peste nivelul perioadei similare din 2021, potrivit rezultatelor studiului Confidex, publicate de Impetum Group.

În a doua parte a acestui an, încrederea managerilor a fost influențată de inflație, creșterea prețurilor la energie și carburanți, dar și a costurilor cu materiile prime. Prin urmare, 1 din 3 companii s-a declarat afectate de creșterea tarifelor la energie, în timp de 70% se declară încă afectați de razboiul din Ucraina.

Totodată, 43% dintre respondenți estimează, în următoarele trei luni, scăderea PIB, a investițiilor private și publice, precum și o devalorizare a monedei naționale, în raport cu euro și în special cu dolarul american.

Pe de altă parte, observăm o îmbunătățire a stării de spirit, care a atins nivelul de 5.1, față de 4.7 din primăvara acestui an: 31% dintre manageri sunt optimiști cu privire le evoluția economiei în perioada următoare. La polul opus, doar 27% privesc această evoluție cu îngrijorare.

Cele mai probabile investiții ale resurselor financiare proprii pe care managerii le-ar face în perioada următoare sunt în propria companie, anume 48% ar contribui în cheltuieli de capital, iar 40% ar contribui în capital de lucru.

Următoarele preferințe pentru investiții ar fi imobiliarele și titlurile de stat. Răspunsul este aproape similar si cu destinația banilor de investit din companii. Pe locurile următoare situându-se imobiliarele și depozitele bancare.

Aproximativ 1 din 4 manageri (24%) consideră că situația companiei pe care o reprezintă s-a îmbunătățit în ultimele șase luni, și per total consideră că compania lor este într-o stare mai bună decât cele din sectorul în care activează.

Totuși, 55% văd că situația domeniului în care activează s-a deteriorat, 77% că situația la nivelul economiei noastre s-a deteriorat și 79% cred că situația la nivelul economiei noastre s-a deteriorat.

Ce au făcut managerii pentru a limita efectele economice negative?

Pentru a reduce costurile, 21% dintre manageri au instalat panouri fotovoltaice, 12% au apelat la retehnologizare, iar 9% au redus consumul. Cu toate acestea, peste 50% din companii nu au luat nicio măsură de eficientizare energetică.

În ceea ce privește locurile de muncă, 22% dintre organizații nu au făcut angajări în ultimii doi ani, în timp ce doar 8% și-au mărit echipele cu peste 50 de angajați. Celelalte au angajat între 1 și 50 de persoane în ultimii doi ani.

Privind la ultimele șase luni de activitate, 27% dintre manageri recunosc că este mai greu să atragă forță de muncă, aproape un sfert au dificultăți cu capitalul de lucru, iar 22% vorbesc despre un acces mai dificil la creditare.

Așteptări pentru viitor

Aproximativ 9 din 10 manageri se așteaptă ca economia României să se confrunte cu inflație accentuată în viitor, iar 84% cred într-o prelungire a crizei din domeniul energiei. Mai mult, 82% dintre manageri se așteaptă la o nouă recesiune economică.

Pentru a depăși provocările, în perioada următoare, 56% dintre manageri prioritizează creșterea vânzărilor, păstrarea locurilor de muncă, îmbunătățirea relației cu clienții, digitalizarea și automatizarea companiei. Alți 39% au în vedere reducerea costurilor ca strategie de adaptare.

CITEȘTE ȘI: Doar 16% dintre români au o evaluare pozitivă despre economie

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...