Aproape jumătate dintre medicii rezidenți din România își caută un loc de muncă în domeniu încă din primul an de rezidențiat, iar 17% dintre ei nu au luat momentan în calcul căutarea unui loc de muncă, chiar dacă se apropie de finalul rezidențiatului.
Pentru 15 din 100 de rezidenți, căutările serioase încep de la jumătatea rezidențiatului, iar 1 din 10 rezidenți începe să își caute loc de muncă cu un an sau chiar cu 6 luni înainte de sesiunea examenului de specialitate.
Un procent de 44% din respondenți își doresc să lucreze într-un spital public după terminarea rezidențiatului. Doar 20% dintre tinerii medici sunt interesați de un job într-un spital sau clinică privată.
Mai puțin de 10% vor să-și deschidă propriul cabinet medical. Mai mult decât atât, un procent covârșitor de 98% își doresc să profeseze în mediul urban.
Salariul este criteriul principal în alegerea locului de muncă
Nu mai puțin de 60% din cei intervievați au declarat că cel mai important criteriu în alegerea unui loc de muncă este pachetul salarial, urmat apoi de dotările și echipamentele medicale din unitățile spitalicești (56,5%).
Sunt importante și formarea profesională plătită de către angajator (53,9%), flexibilitatea programului (53,4%) sau mediul de lucru (52,3%).
Pentru 30 din 100 de rezidenți bonusurile și beneficiile acordate de angajator sunt destul de importante, însă un factor și mai important pentru aceștia este reprezentat de locația locului de muncă și proximitate.
De asemenea, forma salarială dorită de 43% dintre rezidenți este salariu + procent din consultații/ încasări, la egalitate cu pachetul compus din salariu fix + bonusuri.