Sovata și Bazna, străzi reabilitate cu fonduri europene

sovata
sursă foto: media.webcamromania.ro

La Sovata-Mureș vor fi reabilitați mai mult de 5,4 km străzi, prin proiectul ”Modernizare străzi urbane în orașul Sovata”, iar în stațiunea din județul Sibiu vor fi modernizați 2,4 km străzi, pentru „Dezvoltarea economică a stațiunii balneoclimatice Bazna”.

Prin proiectul „Modernizare străzi urbane în orașul Sovata” se vor amenaja – în termen de doi ani și jumătate – 16 străzi din oraș, în lungime totală de 5.43 kilometri, adică mai mult de 2,6 ha de teren.

Prin reabilitarea acestor artere rutiere, zona Stațiunii turistice Sovata va fi valorificată ca areal de agrement multifuncțional în aer liber, iar potențialii beneficiari ai proiectului din mediul privat și-au exprimat dorința de a realiza minim cinci investiții noi, care vor genera în mod direct un număr de minim 16 noi locuri de muncă.

Edilii estimează că în termen de cinci ani, numărul de turiști din stațiune va crește cu 22% față de anul de referință. Valoarea totală a acestui proiect este de 9.269.513,75 lei, din care 98% sunt alocați prin POR 2014-2020, respectiv puțin peste nouă milioane lei – aproximativ 2.034.000 euro.

Pe de altă parte, prin proiectul „Dezvoltarea economică a stațiunii balneoclimatice Bazna” – cunoscută pentru pentru proprietățile terapeutice ale apelor minerale și nămolului sapropelic – se vor reabilita 2.46 km infrastructură rutieră și utilități din corpului drumului.

Stațiunea sibiană Bazna este mai puțin căutată de turiștii români, dar este o atracție pentru turiștii străini, fiind recomandată celor ce suferă de afecțiuni ale aparatului locomotor, reumatism, afecțiuni ortopedice, afecțiuni ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, boli cronice ale aparatului respirator.

Bazna este o stațiune cunoscută și datorită apropierii de câteva importante burguri ardelene, fiind situată la numai 16 km de municipiul Mediaș, la 70 kilometri de municipiul reședință a județului, precum și la circa 50 km de municipiul Sighișoara, a cărei cetate medievală este un deosebit de apreciat monument UNESCO.

Investițiile la străzile din Bazna vor fi finalizate până în data de 30 septembrie 2020, valoarea totală a proiectului fiind de 14,231,420.65 lei, din care 98% sume nerambursabile din fonduri europene, respectiv peste 12 milioane lei – aproximativ 2.711.745 euro.