Româncele sunt tot mai preocupate de afaceri

0
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va construi în Iaşi, în regim ANL, locuinţe pentru tineri, 50% dintre acestea urmând să fie repartizate angajaţilor Ministerului Apărării Naţionale.

Româncele sunt tot mai preocupate de afaceri, o arată statisticile din ultimii opt ani, care indică o tendință crescătoare privind implicarea în afaceri a femeilor din România.

Astfel, dacă în anul 2008 s-au întregistrat aproximativ 38 mii de companii care aveau cel puțin o femeie asociat sau administrator, în anul 2016 numărul acestora a depasit 48 mii, ceea ce reprezintă 31,6% din cele 152 mii de firme nou înregistrate în România in anul 2016, potrivit unui studiu Creditinfo, companie specializată în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial.

Cele mai multe afaceri existente în Romania funcționează în domeniul comerțului cu amănuntul al diferitelor produse alimentare, cod CAEN 4711 – există aproximativ 99 mii de astfel de companii -, și cele mai multe dintre aceste companii, 62%, au cel puțin o femeie în acționariat sau management, ceea ce arată cât de importantă este componenta feminină în afacerile din România, a declarat directorul general Creditinfo România, Aurimas Kacinskas.

Firmele care au cel puțin o femeie asociat sau administrator sunt majoritare de asemenea în alte domenii de top din businessul românesc: Comerț cu amănuntul produse nealimentare, cod CAEN 4719 (65%) sau Activități de consultanță pentru afaceri, cod CAEN 7022 (52%). Există chiar o categorie de afaceri dominată autoritar de firmele în care se află femei în rândul acționarilor: Coafură și alte activități de înfrumusețare, cod CAEN 9602, domeniu în care peste 24 mii de companii, adică 88%, sunt deținute sau conduse de o femeie.

Studiul Creditinfo citat face o observație interesantă: majoritatea firmelor din Zona centrală și nord-vestică a României (în special din Transilvania) „practică această activitate sub formă de PFA, ajungand in unele judete pana la 90% PFA-uri”, în vreme ce în zona sudică a României (în special în Muntenia), „această activitate se practică sub formă de SRL, ajungand in unele judete pana la 80% SRL-uri.

Sibiu, București și Cluj, cele mai favorabile locuri pentru femeile de afaceri

În privința vanzarilor firmelor unde există cel puțin o femeie asociat sau adminstrator, în top se află Municipiul București, cu o cifră de afaceri medie de peste 3,8 milioane de lei. Urmează județele Mureș (2,8 milioane de lei), Sibiu (2,3 milioane de lei), Ilfov (2,2 milioane de lei), Olt (1.9 milioane de lei), Gorj (1,8 milioane de lei), Sălaj (1,75 milioane de lei) și Covasna (1,7 milioane de lei).

La polul opus, cele mai mici vanzari ale firmelor în care sunt implicate femei se află în județele Mehedinți (0,8 milioane de lei), Dâmbovița (0,94 milioane de lei) și Brăila (0,97 milioane de lei).

Cele mai profitabile firme în care există cel puțin o femeie asociat sau administrator se află în Sibiu, cu un profit mediu de peste 0,4 milioane de lei, București (0,32 milioane de lei), Cluj (0,28 milioane de lei), Mureș (0,2 milioane de lei) și Sălaj (0,19 milioane de lei).

Județele care punctează cel mai puțin la capitolul profit sunt Gorj (0,05 milioane de lei), Caraș-Severin și Teleorman (câte 0,06 milioane de lei).

Clasamentele se dau peste cap atunci când vorbim despre numărul de angajați ai companiilor în care sunt implicate femei. Astfel, cei mai mulți angajați sunt înregistrați la firmele din Gorj (o medie de 11 angajați). Alte judete in care se inregistreaza un numar mediu ridicat de angajati sunt București (10), Sibiu (9), Covasna, Mureș, Harghita și Vaslui (câte 8 angajați în medie). În schimb, media numărului de angajați în companiile în care sunt implicate femei este de 4 angajați în Giurgiu și câte 5 în Dâmbovița, Buzău, Teleorman și Dolj, se mai arată în studiul CreditInfo.

Diversitatea domeniilor de activitate duce la cifre de afaceri mai mari

Analiza Creditinfo mai demonstrează o corelație directă între diversitatea domeniilor de activitate a firmelor în care sunt implicate femei și cifrele de afaceri. Astfel, județele de top în clasamentul cifrei de afaceri au o caracteristică comuna: prezintă cea mai mare diversitate a domeniilor de activitate (București are peste 600 de CAEN-uri, Mureș  și Sibiu aproximativ 450 fiecare), în vreme ce județele cu cifre de afaceri mici au o diversitate redusă a domeniilor de activitate (Mehedinți aproximativ 240, Brăila și Dâmbovița aproximativ 350 fiecare).

Creditinfo România este un lider recunoscut în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial. Cu o experiență de peste 13 ani în piața din România, Creditinfo sprijină companiile în luarea unor decizii de credit informate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.