Companii: măsurile de plafonare a prețului la energie nu și-au atins scopul

Companiile din România consideră că măsurile de plafonare a prețului la energie nu și-au atins scopul pentru consumatori, arată un studiu EY.

Plafonarea prețurilor la energie a fost una dintre principalele măsuri adoptate în România, fiind resimțită de 63% dintre contribuabilii intervievați în cadrul studiului EY ca având un impact mare asupra activității lor.

Un procent de 21% au spus că această măsură a avut un efect marginal (mic și foarte mic), iar 16% au declarat că nu au resimțit niciun efect al acestei măsuri.

Dacă măsura în sine a fost, teoretic, benefică pentru majoritatea companiilor, 75% dintre respondenți spun că nu au reușit recuperarea sumelor de la bugetul de stat într-un termen rezonabil, astfel încât să nu le fie afectat fluxul de numerar și doar 25% s-au declarat mulțumiți.

Ca intervale de întoarcere a sumelor în conturile contribuabililor, din studiu reiese faptul că aproape jumătate dintre respondenți (46%) și-au recuperat banii după mai mult de 90 zile.

20% au recuperat banii până în 30 de zile, până în 60 de zile – 18% și, respectiv, până în 90 de zile – 16%. Aproape două treimi (61%) au declarat că deficitul de cash flow, cauzat de întârzierea recuperării sumelor.

Plafonarea prețurilor la energie a fost percepută ca având un impact mare și foarte mare de aproximativ 63% din respondenți, dar nu și pentru furnizorii de energie, 75% dintre aceștia recuperând cu întârziere sumele datorate de autorități.

În ceea ce privește regimul fiscal al plafonărilor de prețuri în domeniul energiei, acesta a fost resimțit de majoritatea companiilor (73%), ca fiind dificil de aplicat și netransparent.

Pe de altă parte, tratamentul fiscal privind impozitul pe profit, TVA și al prețurilor de transfer al acestor plafonări a fost neclar pentru mai mult de 74% dintre respondenți.

În aceeași ordine de idei, în privința scopului acestor plafonări, adoptate de statul român în ideea susținerii economiei, aproape 60% dintre respondenți consideră că acestea nu și-au atins scopul.

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

CITEȘTE ȘI: E.ON Flash, un nou furnizor de energie 100% digital

- Publicitate -

De câte salarii ai nevoie pentru achiziția unui apartament de două camere în București

București este printre orașele europene cu cele mai scăzute prețuri ale locuințelor și cu cele mai ridicate niveluri ale...

Decalajul salarial dintre bărbați și femei rămâne mare în România

Decalajul salarial rămâne mare între bărbați și femei în România, de 21,6% în anul 2023, potrivit analizei „Equal Pay...